KRISTIANSAND: — Se, søppel og skrot overalt, og her har det tatt fyr i busker og skogbunnen. Dette grenser til miljøkriminalitet, hevder Erik Overgaard.

Den ivrige turgåeren reagerte med vantro da han kom over leirplassen like ved turstien fra Kolerakirkegården og pistolskytebanen på Odderøya. Leder i Odderøyas Venner, Steinar Ose, er ikke mindre oppgitt. Han sier at de til tross for campingforbudet som er innført på øya regelmessig må vise bort folk som har slått leir.

Leder av Odderøyas venner lover full mobilisering dersom politikerne i Kristiansand skulle åpne opp for telting på øya. Foto: Torbjørn Witzøe

— Her legger vi ned tusenvis av dugnadstimer for at byens befolkning og besøkende skal ha innbydende turområder, og så må vi rydde opp i slikt griseri. Oppheves teltforbudet vil vi kunne ha festglade ungdommer som overnatter her hver helg. Det er nok å se hvordan det ser ut her ute etter natt til 1. og natt til 17. mai. Vi kan ikke ha det slik, sier Steinar Ose.

Lokalt forbud

Friluftslovens sier at det er lov til å telte i to døgn i utmark uten å innhente tillatelse fra grunneier, så lenge en ikke slår leir nærmere enn 150 meter fra bebodd hus eller hytte. I åtte år har det imidlertid eksistert et lokalt teltforbud for friluftsområdene Baneheia, Jegersberg, Odderøya, Hamresanden, Bertesbukta, Galgebergtangen, Sømstranda, Fuglevika, Storenes og Sjøstrand. Hensikten har vært å hindre unødig slitasje og at andre brukere blir fortrengt.

Venstre vil tillate telting

I sist formannskapsmøte tok Venstres gruppeleder Ivar Bergundhaugen til orde for å oppheve det lokale teltforbudet. Forslaget om å tillate telting igjen fikk spontant støtte fra Høyres Helene H. Knudsen og Arbeiderpartiets Trond Blattmann.

Erik Overgaard bruker Odderøya flittig som turområde, og mener det vil være en katastrofe dersom det åpnes opp for camping der. Foto: Torbjørn Witzøe

— Jeg vil be politikerne i Kristiansand tenke seg nøye om før de opphever teltforbudet på Odderøya. Forslaget fra Venstre kan umulig være særlig gjennomtenkt, sier Erik Overgaard.

- Maktesløse uten forbud

Da parksjef Aase Margrethe Hørsdal fikk se bilder av den forsøplede leirplassen sendte hun straks ut mannskaper for å rydde opp.

Slik så det ut på den ulovlige leirstedet på Odderøya. Legg merke til de avsvidde buskene og lyngen i bakgrunnen. Foto: Torbjørn Witzøe

— Uten dagens teltforbud er det i realiteten fritt fram for de som vil telte i turområdene på Odderøya. De kan bare flytte teltet noen meter etter to døgn, og vi har ingen hjemmel til å vise bort folk, sier Aase Margrethe Hørsdal.

Den eller de som har hatt tilhold på den ulovlige leirplassen på Odderøya har sågar gravd ned en ovn tili bruk for matlaging eller lignende. Foto: Torbjørn Witzøe

Steinar Ose lover å mobilisere dersom det blir snakk om å åpne opp for telting på Odderøya. Han viser til at 50.000 årlig bruker øya som turterreng, og at naturopplevelsen vil bli kraftig forringet om det åpnes opp for telting på store deler av øya. Odderøyas Venner har i dag 1300 medlemmer.

— Bruk campingplassene

Demokratenes Vidar Kleppe mener at de som vil bo i telt sentralt i Kristiansand bør benytte seg av campingplassene, der det er tilrettelagt med renovasjon og toalettanlegg.

— Vi kan ikke tillate at folk tar seg til rette i byens mest populære turområder. Dersom vi åpner opp for telting på Odderøya blir det også fritt fram for østeuropere som vil bo gratis tett inntil byen, argumenterer han.

- Ubegrunnet frykt

Padleentusiast Lars Verket mener kommunen tøyde regelverket for langt da de innførte teltforbud på så store områder som Odderøya, Jegersberg og Baneheia. Han håper Miljødirektoratet vil fastslå det.

— Frykten for ungdomsgjenger som fester og forsøpling er ubegrunnet. Friluftsloven sier klart at telting i utmark skal foregå hensynsfullt, sier Lars Verket.