Høyre, Frp, KrF, V, Sp, Pp og Dem har i et møte på ordførerens kontor tirsdag kveld signert en avtale om valgteknisk samarbeid i Kristiansand.

Det er nå formelt klart at Harald Furre (H) blir ordfører i byen i de neste fire årene. Med seg som varaordfører får han Jørgen Kristiansen (KrF).

Furre var svært godt fornøyd.

Her er avtalen (Før Sps Ole Magne Omdal hadde signert den). Foto: Henrik Ihme

— Det er historisk bred enighet, slår han fast.

Stort flertall

— Det er et betydelig flertall bak ordføreren, varaordføreren og hovedutvalgene. Vi har et trygt fundament for et valgteknisk samarbeid mellom disse partiene, sier han.

Det er ikke en politisk plattform som har blitt signert, men en avtale om politiske posisjoner som 32 av bystyrets 53 medlemmer har signert på.

- Vi venter at de fleste av disse partiene vil være med på en felles politisk plattform, sier Furre til Fædrelandsvennen.

Den er det imidlertid tvilsomt at Demokratene vil sette sitt navn på.

— Men vi ser på Demokratene som kurant å samarbeide med valgteknisk, sier Furre.

Harald Furre og lederne av seks andre partier i Kristiansand signerte under på avtalen. Foto: Henrik Ihme

Leder for Demokratene, Vidar Kleppe, sier dette:

— Det som er viktig nå er at vi får ro i byen, og slipper kjøp og salg av politiske posisjoner.

Slik blir utvalgene

De politiske hovedutvalgene er fordelt slik: Oppvekststyret ledes av Høyre (Frp får nestleder), Kulturstyret ledes av Ap (Høyre får nestleder), Helse- og sosialstyret ledes av KrF (Høyre får nestleder), Byutviklingsstyret ledes av Frp (V får nestleder), Havnestyret ledes av Høyre (KrF får nestleder) og Kontrollutvalget ledes av Demokratene (Ap får nestleder).

Fornøyd

Venstre-topp Ivar Bergundhagen er glad for at Venstre nå får flere posisjoner de neste fire årene.

— Vi er fornøyd med uttellingen. Vi får nestleder i byutvikling, og er med i kulturstyret og oppvekststyret. Vi har også et medlem i formannskapet, sier han.

Stolte stilte partilederne og andre partifolk for Høyre, KrF, Frp, Pp, V, Demokratene og Sp seg opp etter at avtalen var signert. Foto: Henrik Ihme

Senterpartiet og Ole Magne Omdal gjør comeback i bystyret, og får også en hånd på rattet.

— Vi har en plass i oppvekststyret og i byutviklingsstyret. Det er god uttelling på bakgrunn av valgresultatet, kommenterer han.

Partiene vil i tiden fremover drøfte politiske saker, for å finne grunnlag for en felles, politisk plattform.