Forslaget om økt eiendomsskatt er en av 12 punkter som rådmann Jan Henning Windegaard har utredet på oppdrag for Lillesand bystyre. Etter drøye fem timers debatt av andre saker ble spareplanen gjenstand for en svært kortfattet diskusjon onsdag kveld.

— Eiendomsskatt utgår for 2015, sa Høyres Einar Holmer-Hoven, som leste opp et fellesforslag på vegne av Høyre og Frp.

Les også:

Støttes av KrF

KrF avviser også en økning av eiendomsskatten.

— Vi har langt på vei jobbet sammen med Høyre og Frp med dette. Vi har ikke kommet helt i mål, derfor fremmer vi noen egne forslag. Vi vil ikke vurdere økt eiendomsskatt, sa Andreas Brovig (KrF).

Rådmannen har i sin utredning bedt om at skattesatsen økes fra to til fire promille for privatboliger og fra tre til fem promille for næringseiendommer. Dette ville ha gitt kommunen en inntektsøkning på 16 millioner kroner. I dag har kommunen en inntekt på 17,7 millioner kroner i eiendomsskatt.

— Vi er i en krevende situasjon, men vi vet nå at vi får 7-8 millioner kroner mer i statsbudsjettet enn vi hadde regnet med da jeg skrev forslaget, sa rådmann Jan Henning Windegaard da kommunen diskuterte tertialrapporten tidligere på kvelden.

Les også:

Stor gjeld

Han la ikke skjul på at situasjonen er utfordrende, men mente kommunen vil komme i mål med budsjettet ved bruk av fondsmidler. Han var imidlertid bekymret for at det kun er 17 millioner igjen av fondsmidlene og ikke minst gjelden som per i dag ligger på over 1 milliard kroner.

Vi er i en krevende situasjon.

— Vi er villige til å benytte eiendomsskatt. Vi sier ikke hvor mye, men vil se på det i forbindelse med budsjettet, sa Aps gruppeleder Leif Vagle i sitt innlegg.

Etter en svært kort gjennomgang stemte bystyret over de 12 forslagene som rådmannen hadde lagt fram.

— Avstemningen tas med som signaler til rådmannen i det videre budsjettarbeidet, sa ordfører Arne Thomassen.

Sa nei til eiendomsskatt

Forslagene ble dermed ikke endelig avgjort, men tatt med som signaler til hvordan rådmannen skal sette opp neste års budsjett. Rådmannens budsjett blir lagt fram om 14 dager.

Syv av bystyrets representanter sa ja til å vurdere økning av eiendomsskatten. Fem fra Arbeiderpartiet, Venstres Jens Olai Justvik og SVs Nils Martinius Justvik. Flertallet sa dermed klart nei til å vurdere endring i eiendomsskatten overhodet.

Rådmannens øvrige forslag ble mer positivt mottatt av Høyre og Frp. I sitt fellesforslag støtter de to partiene salg av Gullungen og Hæstad barnehage, samt kommunale eiendommer på Gamle Møglestu, Rosenberg, Stykkene og Tjuvhola.

Vil selge barnehager

Et enstemmig bystyre gikk inn for å selge de to barnehagene og et flertall ønsket å selge de øvrige eiendommene.

De to partiene støtter også at kommunens vedtatte bemanningsnorm for barnehager oppheves. De støtter også en samlokalisering av Sjømannshjemmet og Sjømannshaven med Lillesand Bo- og aktivitetssenter, men ønsker ikke å legge ned Lillesand by- og sjøfartsmuseum.