MANDAL: Utspillet til Svensholt kommer som en betydelig støtte for Umoe Mandal like før regjeringen skal legge fram sitt forslag til investeringer i Forsvaret for Stortinget. Det er bare en drøy uke siden det ble gjort forsøk på å skape inntrykk av at fagledelsen for Forsvaret mener det ikke er bruk for MTB-er.

— Det er naturlig at debatten om MTB-er er blusset opp igjen når regjeringen står på terskelen til å legge fram investeringsforslaget for Forsvaret. Mange kjemper om ressursene som skal brukes, uttaler Svensholt.

Kontreadmiralen fastslår at MTB-ene bør være et viktig satsingsområde for Forsvaret. Fartøyene vil være skreddersydde i en fremtidig forsvarsstruktur og ideelle både i krigs- og krisesituasjoner på grunn av Norges langstrakte kyst. De nye MTB-ene få meget høy mobilitet, fortreffelige sjøgående egenskaper og meget god beskytning. Svensholt mener også at båtene vil være meget anvendelige for en rekke fredsoppgaver.

— Uten MTB-er vil vi få et svekket forsvar med et sjøforsvar i ubalanse i fred, krise og krig. Marinens motto om synlighet og troverdighet vil fremstå som en floskel uten båtene, uttaler Hans K. Svensholt.

Såkalte lekkasjer fra den pågående forsvarsstudien om at Forsvaret ikke har behov for MTB-er, må i beste fall være bygd på en misforståelse, mener Svensholt. Han fastslår at behovet for MTB-er er udiskutabelt.

— Testene av forseriebåten KNM «Skjold» har gitt bedre resultater enn forventet. Løftene fra flertallet på Stortinget har vært at MTB-serien skal bygges hvis testene var vellykket. Dersom løftene skal trekkes tilbake, må begrunnelsen være at økonomien forhindrer en fremtidig forsvarsstruktur med tilfredsstillende troverdighet og stridsevne, uttaler Hans K. Svensholt.

Ole Guttorm Ihme ved Umoe Mandal uttaler at støtten fra Svensholt var den beste verftet kunne få like før regjeringens investeringsprogram legges fram. Han mener Svensholt har slått beina under påstandene om at det er faglig enighet i Forsvaret om at MTB-ene er overflødige. Ihme uttrykker skepsis til Forsvarsministerens signaler om at de enkelte båtene i MTB-serien bør forskyves i tid.

_ Det virker snodig hvis vi skal arbeide i langsomt tempo. Da vil vi ikke få gevinsten ved å arbeide effektivt, sier Ole Guttorm Ihme.