Siste ¿brek¿ i sakens anledning er ikke sagt. I dag skal sauebonde Lars Sveen, seilforeningens Rolf Røisland, miljøvernrådgiver Omberg og oppsynsman Øystein Frøyna på befaring.

Gamle tradisjoner blir som nye når sauebrek nok en gang skal høres fra Finnøya. Det ønsker i alle fall kommunens miljøvernrådgiver Arild Omberg. Han har sogar fått støtte til ¿prosjekt sau¿ hos miljøvernavdelingen i fylket. Ombergs argument er at Skjærgårdsparken mange steder gror igjen. Rett og slett fordi den tradisjonelle bruken av utmarka har oppført. Folk bor ikke lenger i telet på holmer og skjær. I og for seg greit det også, men konsekvensen er at områdenes verdi som friluftsområder forringes da fremkommeligheten blir redusert.

Men på Finnøya er det også atskillige tobente som slettes ikke er like begeistret for at de nå skal dele naturherlighetene med de firbente. Risør Seilforening har da også, i klare ordelag, gitt uttrykk for at det med sau på Finnøya, sau som naturlig nok vil menge seg med de øvrige gjestene på seilforeningens anlegg, det er mildt sagt lite populært.

¿Vi har forståelse for tanken, men her må en stikke fingeren i jorda og forstå at det blir k konflikter mellom brukergruppene når gjester på seilanlegget vårt opplever å tråkke i saueekskrementer, sier seilforeningens Finnøya-ansvarlige, Rolf Røisland.

Han er nemlig ikke i tvil om at det er hva som kommer til å skje når de firbente blir ¿øyvarme¿ og lar seg friste til å gresse på jordene rundt seilforeningens anlegg på Finnøya. Da vil de både menge seg med folk og etterlate seg ekkelt griseri midt i mennesketråkket.

Spørsmålet er hva foreningen håper å oppnå. For Finnøya er statlig grunn som forvaltes av kommunen. Når nå både kommunens miljøvernrådgiver og statens forlengede arm, fylkesmannen, har sagt ja, er det tvilsomt om foreningen når frem med sin appell. Dessuten er det en kjent sak at kommunens ordfører holder sau. Hans forståelse for ¿sommergjestenes¿ reservasjoner er det vel dermed liten grunn til å håpe på.

Men siste ¿brek¿ er allikevel ikke sagt. . I dag møtes nemlig sauebonden Lars Sveen, miljøvernrådgiver Arild Omberg, kommunens oppsynsmann Øystein Frøyna og seilforeningens Rolf Røisland på Finnøya for befaring. Etter det vi erfarer skal de fire diskutere tre alternativer. Enten la sauene gå fritt, droppe ¿prosjekt sau¿ på øya i det hele tatt eller gjerde brukerne av seilsenteret inne slik at sauene ikke forstyrrer dem.

Stakkars sauen. Ulven vil gjerne ha den, men ikke Finnøya-brukerne.