SETESDAL: — Dette har jo skjedd på fjellet, så det er nok få som har vært vitne til det som har skjedd, sier lensmann Dag Hovden ved Valle og Bykle lensmannskontor.

Det var mandag morgen at politiet fikk inn meldinger om de skadede sauene. To ble avlivet, mens de to siste er til behandling hos dyrlege. Statens naturoppsyn antar at de alvorlige bittskadene stammer fra store hunder.

Onsdag fortalte Hovden at de ikke har henlagt saken.

Flere sauer ble påført bittskader i Setesdal forrige helg. Ifølge politiet dreier det seg om hundebitt. Foto: POLITIET

Båndtvang

— Vi har fortsatt ikke fått inn noen formell anmeldelse, men vi har de opplysningene vi trenger fra den siden av saken, sier han og fortsetter:

— Allikevel er vi ikke veldig optimistiske med tanke på å få inn tips. Saken har fått mye medieoppmerksomhet i flere dager.

De fire sauene ble funnet i området Setesdal austehei. Både politi og Statens naturoppsyn minner hundeeiere på at det fortsatt er generell båndtvang.

Det finnes ingen fullverdig oversikt over antall hundeangrep på sau. SNO får kun henvendelser om undersøkelser der innmelder mistenker at det er rovvilt som står bak angrepet. Ved flere av undersøkelsene har SNO antatt at hunder står bak angrepet.

Minst 119 tilfeller i Agder

Vurderingen «antatt sikker» og «dokumentert» betyr at det er mer enn 50 % sannsynlighet for at skadene stammer fra hund.

Oversikten Fædrelandsvennen har fått oversendt fra Miljødirektoratet inneholder dokumentasjon fra tidsperioden 1987 til 2015. I Aust- og Vest-Agder har de dokumentert 119 tilfeller der angrepet mest sannsynlig stammer fra hund.

Rådgiver ved Viltseksjonen, Veronica Sahlén understreker overfor Fædrelandsvennen at oversikten ikke er heldekkende.

- Som sagt får SNO kun henvendelser der innmelder mistenker angrep fra rovvilt. Dokumentasjonen viser tilfeller der SNO har vurdert det til at skadene stammer fra hund. Mest sannsynlig er det mange skader som ikke blir meldt inn, skriver Sahlén en e-post.