ARENDAL:— Vi må regne med at det vil regne mye fram til midten av desember, sier værprofet Olaf B. Sørensen fra Kilsund i Arendal.Han baserer sine værprofetier i stor grad på svingninger i sjøtemperaturen. Temperaturen i havet har steget de siste årene, og det gir ifølge Sørensen ustabile værforhold.På denne måten har han varslet været i snart 50 år. Dessverre, får vi vel si, så stemmer det som regel. Vi som nå er skikkelig lei av at himmelens sluser er åpne, må stålsette oss!- Det er bare å holde humøret opp. Tenk positivt og lev, er rådet værprofeten selv gir.Sørensen er enig med tidligere statsmeteorolog Kristian Trægde fra Mandal, som allerede i 1973 sa det gikk mot et mildere klima.- Trægde sa den gang at det rundt 2010 vil bli det så mildt at det vil være fullt mulig å dyrke druer langs hele sørlandskysten. Han får rett. Vi går mot midt-Frankrike temperaturer og mer ustabilt vær, sier Sørensen.Fint rundt juletider

— Vi ser nå at lavtrykkene kommer i kø fra England. Både meteorologer og jeg kan ved å studere dette nærmere, slå fast at regnet vil fortsette til midten av desember. Det vil også holde seg mildt, sier Sørensen.En liten trøst er jo at vi de nærmeste ukene ikke trenger å frykte at snøen skal lave ned.- Først fra midten av neste måned vil det bli litt kaldere, og da også penere vær. Da vil det også bli endringer for Vestlandet - de vil da få «vårt» våte vær, mener Sørensen.Så en drøy uke før jul vil det trolig i lange perioder være blå himmel over Sørlandet. I korte perioder vil det ifølge Sørensen dale ned litt snø.- På nyåret vil det ble fint og forholdsvis mildt vintervær, mener værprofeten, som ved å se på havet finner en rekke av svarene når det gjelder vinterens vær.Neste sommer?

Og forsiktig våger vi oss til å spørre om neste sommers værprognose. Dette i håp om å få et løft, men Sørensen kan ikke love oss en stabil og nydelig sommer.- Jeg tror det er slutt på den tiden da det var lange perioder med stabilt nydelig vær. Det er ustabile værtyper som regjerer. Et annet tegn i tiden er at det stadig blir mildere, sier Sørensen.Fra Meteorologisk institutt meldes det om en del regn først i denne perioden, dog litt mindre enn det som har vært de siste døgnene. Mot slutten av uka meldes det på ny om store nedbørsmengder.