I vedtaket anbefaler bystyret at Risør Røde Kors får videreføre virksomheten på samme vilkår som kommunen.

I svært mange år nå har ambulansetjenesten vært en viktig del av brannvesenets oppgaver. Virksomheten bidro dessuten til å styrke brannvesenet, men de siste årene har økonomien i tjenesten vært så dårlig at ambulansen faktisk har hatt en motsatt effekt.

Da kommunen la inn anbud på ambulansetjenesten sikret man seg derfor en solid økonomisk plattform. Men senere skulle det vise seg at dette ikke var tilstrekkelig. For som en følge av ny organisasjonsplan for brannvesenet, og etterfølgende tilsynsrunde fra Direktoratet for Brann og Eksplosjonsfare (DBE) ble det klargjort at kommunens snarest måtte øke hjemmevaktstyrken av hensyn til ambulansedriften, og frist for å gjennomføre tiltaket ble satt til 1. juli.

Dette ¿ samt at flere av mannskapene ikke lenger ønsket å kjøre ambulanse av helsemessige grunner ¿ førte til at formannskapet i et ekstraordinært møte i sommer måtte be Risør Røde Kors om hjelp. Ved en skillevei

Selv om kommunen ¿ med en ny avtale med fylket ¿ hadde fått økonomien på plass, følte ikke teknisk sjef for å ville anbefale at brannvesenet gikk inn på en ny 3 årsavtale om ambulansedrift.

¿ En ambulansedrift i kommunal regi vil i fremtiden kreve en annen organisering og en utvidelse av arbeidsstyrken. Jeg ser bare to måter å løse tjenesten på ¿ den ene betinger en ny organisering utenfor brannvesenet, den andre er en tjeneste med noe integrasjon i brannvesenet. Det vil si at noen av konstablene i noen grad kan i9nvolveres i tjenesten. Imidlertid vil en tjeneste knyttet opp mot brannvesenet neppe styrke brannvesenet ¿ snarere bety en svekkelse ved at yrkesbrannmenn i stor grad knyttes opp i ambulansetransport. Dette svekker utrykningsstyrken ved brann, herunder røykdykkertjenesten, hevder teknisk sjef.Forebyggende

Jørundland presiserte i bystyret at en aktiv innsats for å styrke det forebyggende arbeidet og beredskapsoppgavene, samt økning av innsatsen rundt nåværende og nye oppgaver, antagelig ville være av større betydning for å trygge brannvesenets framtid.

¿ Det primære må være at man har en ambulanse som er stasjonert i Risør (sentrumsområdet) ¿ ikke hvem som er utøver. Under alle omstendigheter skal enhver utøver tilfredsstille de kvalifikasjonskrav som settes til tjenesten, sa Jørundland.Overkjørt

Erling Stiansen ¿ som i alle år har kjempet brannvesenets sak ¿ beklaget at det ikke lenger var mulig å opprettholde målsettingen om ¿total beredskap¿. Han stusset også over at formannskapet hadde behandlet denne saken utover våren og sommeren uten at man fant det nødvendig å informere bystyret.

¿Etter det jeg har fått opplyst tok kommunen kontakt med Risør Røde Kors allerede i april. Med andre ord: Man skjønte at det ville oppstå problemer. I løpet av denne perioden hadde vi tre bystyremøter. Men likevel fant ikke formannskapet å ville informere bystyret om saken. Det er sterkt å beklage, sa Stiansen som i denne saken følte seg en smule overkjørt. Han lurte også på om dette var første skritt mot en nedleggelse av brannvesenet.Interne problemer

Ordfører Lars Lauvhjell avviste bestemt kritikken fra Stiansen.

¿ Saken har vært behandlet to ganger i formannskapet. Dette fordi det oppsto ¿interne problemer¿ i brannvesenet. Og slike ¿interne problemer¿ på en arbeidsplass kan da ikke bli gjenstand for diskusjon i et bystyre. Slikt skjer hele tiden i kommunen, sa ordføreren.

Og teknisk sjef fulgte opp: I Risør har vi hatt et ambulansekorps ¿ ikke brannkorps. Nå kan brannvesenet konsentrere seg om sine primæroppgaver. Videre kan vi i sterkere grad knytte brannvesenet opp mot parkeringstjenesten, noe som også har vært etterlyst av politikerne, sa Jørundland.Røde Kors

Fram til nyttår har Risør Røde Kors en driftsavtale med kommunen om ambulansetjenesten, men Røde Kors ønsker naturligvis å ¿overta¿ kontrakten med fylkeskommunen. Høyres Wenche Monrad foreslo da også at kommunen ¿ når man trekker sitt tilbud ¿ i stedet anbefaler at Risør Røde Kors får overta tjenesten i kommende 3 årsperiode, på samme vilkår som kommunen.

Det var bred enighet om dette i bystyret. Men om fylkeskommunen vil inngå avtale med Røde Kors, eller bygge opp en egen tjeneste, gjenstår å se. Mye tyder imidlertid på at fylkeskommunen ikke klarer å bygge opp en ny organisasjon på tre måneder, og at man derfor vil inngå et samarbeid med Risør Røde Kors.