KRISTIANSAND: I Kristiansand tingrett er mennene dømt til henholdsvis ti månders fengsel og ett år og tre måneders fengsel.

Retten fant det bevist at virksomheten ikke hadde substans og at kundene ble forledet til å innbetale penger for hundegårder mennene ikke var i stand til å levere innen rimelig tid.

- INGEN BLIR SVINDLET: Under rettssaken snakket fvn.no med Steinar Gunvaldsen. Han hevder at ingen blir lurt, og at alle som har handlet hundegård skal få produktet levert eller pengene tilbake. Til venstre hans forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen. Foto: Jon Anders Møllen

Ble lurt— Det er for retten åpenbart at dersom kundene var blitt kjent med de faktiske forhold, så ville ingen gått inn i noen avtale om kjøp av hundegårder fra Cigam, skriver tingrettsdommer Ben Fegran i dommen.

Steinar Gunvaldsen (48), som er dømt til ti måneders fengsel, ble tidlig utpekt som hovedmannen da svindelsaken kom for dagen for omkring to år siden. Også retten legger til grunn at Gunvaldsen var hjernen bak hundegårdsalget da han satte forretningsideen sin i livet ved å annonsere for hundegårder på Finn.no.

Den 38 år gamle medtiltalte mannen fikk etter hvert tilbud om å delta i prosjektet. Over internett annonserte mennene hundegårder til en pris langt under konkurrentene. Bestillingene strømmet inn, men mennene hadde ikke noe produkt å levere. De tiltalte lovet ifølge retten kundene langt mer enn de var i stand til å innfri.

- Utnyttet villfarelse

— Han (Gunvaldsen) var klar over at han fikk kundene til å handle både fordi han ga positivt uriktige opplysninger og fordi han fortiet opplysninger om Cigam som han forsto var avgjørende for at kundene ville kjøpe hundegårder... .. Han har således både fremkalt, styrket og utnyttet en villfarelse hos kundene. Han har på denne måten rettsstridig forledet dem til en handling som har voldt tap og fare for tap for dem, skriver Fegran i dommen.

Politiet mottok anmeldelse fra totalt 91 fornærmede. Flere kunder slo seg sammen om anmeldelse.

Svindelsaken dukket opp i 2009 da politiet fikk en rekke henvendelser fra kunder som følte seg svindlet av de to mennene. Boblen slo sprekker da kjøpere av Cigams hundegård fant hverandre på diverse debattforum på internett. Flere hadde forhåndsbetalt hundegården som ble annonsert til kun 1990,-, men ingen hadde mottatt noen vare.

Politiet klarte til slutt å få stengt nettsiden. Saken har fått nasjonal medieomtale, og har blant annet blitt omtalt i TV 2 Hjelper deg.

Nektet straffskyld

Begge mennene nektet straffskyld for bedrageri da de møtte i retten for tre uker siden. Både Gunvaldsen og 38-åringen hevdet de handlet i god tro og at de aldri hadde til hensikt å lure noen.

Mennene stod også tiltalt for andre straffbare forhold. Begge mennene ble blant annet dømt for trygdesvindel. I straffeutmålingen skriver retten at svindeltiltalen var det groveste forholdet for begge.

Mennene er også dømt til solidarisk å betale over 310.000 kroner i erstatning til de 91 fornærmde som har levert inn krav til politiet. Gunvaldsen må i tillegg tåle inndragning av over 220.000 kroner.