KRISTIANSAND: — Innbyggerne må få vite hvor store bøtene er, sier Eivind Werring, 1. kandidat for Rødt til fylkestinget i Vest-Agder.

Det at Kristiansand kommune og Vest-Agder fylke har overført administrasjonsansvaret til AKT, betyr ikke man kan fraskrive seg det politiske ansvaret.— AKT må instrueres av sine eiere til å offentliggjøre bøtenes størrelse, sier Werring.

Innsyn og åpenhet er helt nødvendig for å kunne tilby gode tjenester til befolkninga. AKT er et offentlig eid selskap, og innbyggerne har krav på å vite hvordan selskapet drives, sier Werring.

Varslet bøter

Allerede i januar varslet administrerende direktør i AKT, Siv Wiken, at Nettbuss ville bli bøtelagt for ikke å ha oppfylt kontrakten selskapet har med AKT. Da hadde Nettbuss slitt med forsinkelser og materiell siden overtakelsen av busstrafikken i Kristiansand 1. januar.

Hemmelig

Nå vil imidlertid AKT holde bøtene til Nettbuss hemmelig.

Onsdag sa konstituert administrerende direktør i AKT Thomas Ruud Jensen at gebyrene kun er et forhold mellom AKT og Nettbuss. AKT kommer ikke til å offentliggjøre opplysningene.

På spørsmål om ikke passasjerene burde få vite dette, svarte Ruud Jensen:

— De skal vite at vi gjør alt som står i vår makt sammen med Nettbuss for å få etablet et godt tilbud til passasjerene i tiden fremover, sier Ruud Jensen.

Uten hjemmel

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening Nils E. Øy sier i en kommentar at AKT har brukt lovhjemler i sin begrunnelse som helt klart ikke kan brukes i denne sammenhengen.

— Fædrelandsvennen vil få medhold hos Fylkesmannen i denne saken. Lovhjemlene det vises til fra det fylkeskommunale selskapet, forutsetter at foretaksstraffen kan skade bedriftens konkurranseevne. Og det blir jo bare tull i en sak som dette, sier Øy.

Kontrollutvalget

— Dette må det bli orden på. Saken handler om hvordan skattebetalernes penger forvaltes og hvilket tjenestetilbud publikum får. Det sier seg jo selv at passasjerer og publikum har rett til å få vite hvordan pengene forvaltes av det offentlige, sier Vidar Kleppe (Dem).

Torsdag ettermiddag var han i kontakt med selskapet.

— Selskapet er i tvil om det ut fra kontrakten med Nettbusser kan offentliggjøre saken. Men hvis Fylkesmannen sier dokumentene kan offentliggjøres, vil ikke selskapet ha noe problem med det, sier Kleppe, som nå vil avvente Fylkesmannens behandling.

Klagesak

Etter at AKT nektet å fortelle om bøtene Nettbuss har fått, sendte Fædrelandsvennen en skriftelig klage for å få innsyn. Også denne avslo Ruud Jensen i AKT.

LES OGSÅ: Korrespondansen mellom Fædrelandsvennen og AKT

Han mener denne informasjonen er undergitt lovbestemt taushetsplikt, og ikke kan offentliggjøres av hensyn til en forsvarlig gjennomføring av Agder Kollektivtrafikk AS’ økonomiforvaltning.

Fædrelandsvennen har klaget avgjørelsen inn for Fylkesmannen i Vest-Agder.

LES OGSÅ: Er du fornøyd med Nettbuss?