Foto: Politiet

MANDAL: Det var på sensommeren i år at politiet fikk innlevert en rekke falske tusenlapper fra flere næringsdrivende på Sørlandet.

Skalldyrfestivalen

Falske tusenlapper ble blant annet oppdaget under Skalldyrfestivalen i Mandal. Lunds tivoli var blant virksomhetene som avdekket falske tusenlapper. Også flere butikker i Sørlandsparken oppdaget falske sedler i omløp.

— Mannen erkjenner bruk av falske sedler på de aktuelle stedene. Det dreier seg om åtte til ti betalingssteder, opplyser politioverbetjent Nils Olaf Holbek ved Mandal politistasjon til fvn.no.

Politiet i Mandal har etterforsket saken ettersom de første sedlene ble oppdaget i mandalsregionen, samt at storbeslaget av falske tusenlapper ble gjort i Lindesnes kommune.

Utforkjøring

Politiet kom over beslaget på 90 falske tusenlapper i forbindelse med en utforkjøring i Vigmostad. Et vitne ringte politiet og fortalte om utforkjøringen, og at to personer i bilen hadde fått skyss av en forbipasserende. Vitnet mente også at de to var beruset.

En patrulje rykket ut og stoppet bilen. Det ble da gjort funn av falske sedler for 90.000 kroner. Pengene ble funnet i en bag, ifølge Holbek.

De to som satt i bilen, en mann (34) og en kvinne (32), ble begge varetektsfengslet i fire uker, to uker i full isolasjon. Kvinnen ble løslatt etter varetektsperioden, mens mannen ble overført til soning. 34-åringen var dømt for flere andre straffbare forhold. Politiet mener kvinnen har en mer perifer rolle i forbindelse med seddelsaken.

Holbek ønsker ikke å gå inn på hva de to har forklart i avhør siden saken trolig havner i rettssystemet, men sier politiet ikke har klart å finne opphavet til de falske sedlene.

Serienummer

Det var serienummer på de innsamlede sedlene som gjorde at politiet kunne knytte beslaget til 34-åringen.

Holbek sier sedlene ser tilsynelatende ekte ut, men at de mangler vitale kjennemerker.

— Når man tar sedlene nøye i øyesyn, ser man at de ikke er ekte. Det er blant annet lett å se at sølvstrengen er kopiert, sier Holbek.