VENNESLA: For ikke mange år siden samlet grunneierne seg på Kvarstein i nedre Vennesla og protesterte høylytt mot planene om en massiv boligutbygging. Bøndene vant, arealplanleggerne tapte.

— Alt er problemer når det gjelder Kvarstein. Nå kan det – dessverre – skje at Kvarstein skole må reduseres eller i verste fall legges ned. Grunneierne vil tydeligvis ha jordbruk fremfor skole, sier Daniel Bakken, KrFs gruppeleder i Vennesla.

Elevtallet vil rase

Han har skumlest alternativene i rapporten om ny skolestruktur som rådmannen presentert torsdag. Vennesla har en svært dyr grunnskole og må spare fire millioner kroner neste år.

I to av alternativene er det foreslått å redusere Kvarstein skole til en 1-4-skole og omdisponere arealene til barnehage. I et annet alternativ legges Kvarstein ned og hele skolen omdisponere til en åtteavdelings barnehage.

— Vi ser en kjedelig utvikling i nedre Vennesla. Kvarstein blir bygd ned, samtidig som elevtallet synker, sier Bakken.

I rapporten bemerkes at elevtallet vil synke markant som følge av at ingen nye utbyggingsområder på Kvarstein er lagt inn i kommuneplanen.

- Ville rasert bygda vår

Jens Kvarstein er en av grunneierne som argumenterte hardt mot å bruke dyrket mark til boliger. Han reagerer på Bakkens utspill.

— Det er å dra det langt at vi ønsker jordbruk i stedet for skole. Boligutbyggingen som var foreslått, ville rasert hele bygda, og det var tett på 100 prosent oppslutning om å gå mot planene, sier Kvarstein.

- Du frykter ikke at utviklingen av Kvarstein vil stoppe?

— Nei. Vi ønsker at det skal være et levende bygdesamfunn. Nå bygges åtte nye leiligheter her og nye småbarnsfamilier har kommet til. Hadde vi tillat en storstilt utbygging, ville Kvarstein blitt en drabantby, mener Jens Kvarstein.

- Ikke god trafikksikkerhet

Sp-politiker Eivind Drivenes minner om at fylkeskommunen gikk imot utbygging av Kvarstein-heia av hensyn til marka som turområde.

- Hva tenker du om skolestrukturrapporten?

— Ryddig. Men jeg stusset over at så mange alternativer handlet om Kvarstein skole. I forhold til trafikksikkerhet, er det også store hull i sammenhengende gang- og sykkeltraseer mellom de berørte skolene, sier han.

Flere politikere vi har snakket med, hadde ikke fått lest rapporten fredag. Partiene vil starte drøftinger fra neste uke.