AGDER: — Vi har dessverre begrenset med penger til skadeforebyggende tiltak i år. Nå er vi avhengige av flere penger fra Rovviltnemnda for å kunne gå ut og lete mer, sier viltforvalter Tor Punsvik hos fylkesmannen i Vest-Agder til Fædrelandsvennen.

Ulven eller ulvene som har herjet Agder de siste ukene har tatt tre lam i Kvinesdal, blitt observert løpende i veibanen utenfor Evje og tatt seks sau i en flokk i Gjøvdal. I helgen drepte ulven fire sauer og lam i Hægebostad.

Full stans i jakten

Skadefellingslaget som sendes ut består vanligvis av mellom ti til tjue personer, alt etter hvor gode observasjonene er. Nå er det altså full stans i jakten.

— Vi har fått beskjed om at vi ikke skal rykke ut på nytt med mindre vi har helt sikre observasjoner. Det er ikke mye jaktfolkene våre får, men det er klart at folk som vanligvis er på jobb og tar seg fri for å jakte på ulv må få noe kompensasjon, sier Kjell Magne Larsen, leder for det interkommunale skadefellingslaget i Vest-Agder.

— Problemet er at jo flere sau ulven tar, jo mer må staten betale ut i erstatning til bøndene. Det ville vært bedre å sette av mer penger til forebygging for å få tatt ulven, så ville staten spart penger på lang sikt, sier Larsen.

Har brukt opp 92.000 kroner

På landsbasis brukes det ifølge viltforvalter Punsvik omkring 70 millioner kroner på skadeforebyggende arbeid mot rovdyr.

— Men det er ikke i våre områder at det brukes mye penger. Av de 92.000 kronene Vest-Agder ble innvilget for 2012 er det nå knapt noe igjen. Vi brukte noe på kursing og kadaverhundopplæring, og resten gikk med til helgens ulvejakt i Hægebostad, sier Punsvik

— Tusenlappene flyr fort når man har ti mann i skauen, med dagsatser og kjøring og det hele.

Fylkeskommunen søker nå Rovviltnemnda om ytterligere midler til å få fanget ulven. Dersom jaktlaget skal legge ut igjen må det på grunn av pengemangelen først klareres med fylkeskommunen.

- Gjør dette at det tar lengre tid å fange dyret?

— Det kan gjøre det. Vi har aldri søkt om dette før, så det blir en ny erfaring, sier Punsvik.

Vil ikke utelukke flere ulver

Når det gjelder hvorvidt det er samme ulv som står bak angrepene i begge fylkene, er leder for skadefellingslaget Kjell Magne Larsen usikker.

— Ulv løper over store områder, så det kan godt være samme ulv som har vært alle stedene. Men det vet vi ikke. Vi må bare sette ut folk og håpe, sier Larsen.

Jon Erling Skåtan i Statens Naturoppsyn (SNO) opplyser at det ikke er gjort noen ulveobservasjoner etter den i Hægebostad.

— Det er ingen som vet om dette er samme ulv. Vi kan ikke utelukke at det er flere av dem, sier Skåtan.

SNO bistår nå det interkommunale fellingslaget for å få tatt ulvene. Det ble 3. juli gitt fellingstillatelse i tre uker på en ulv i fire kommuner i Aust-Agder, og fellingstillatelse på en ulv fram til 15. august i Vest-Agder. Fellingstillatelsen i Aust-Agder gikk imidlertid ut tirsdag 17. juli, uten at noen ulv er skutt.