KRISTIANSAND: Dette var bakteppet da formannskapene i alle sju kommuner i knutepunktskommunene i Kristiansands-regionen møtte lederne av Node— og Eyde-nettverkene torsdag.

— Hvordan skal vi få realfagene til å bli mer sexy, slik at flere velger disse? spurte Hans Otto Lund (H) retorisk under møtet. Og her hadde Helene Fladmark fra Eyde-nettverket og Kjell O. Johannessen fra Node-nettverket mange svar.

Kan ikke matte

BEVISSTE: - Vi må få ungdommen til å bli stolte av det næringslivet vi har i regionen, og vi må bli mer bevist vår viktige rolle som partner, sa Grundekjøn på konferansen. Foto: Tore Andr Baardsen

Begge er enige om at det må satses mye sterkere på disse fagene i skolen.— I tillegg trenger vi lærere som kan matematikk, i dag har vi for mange lærere som ikke kan faget. Det er forferdelig. Vi må få matteentusiastene inn i skolen, mener Helene Fladmark.

— Det finnes i dag mange verktøy som kan være med å gjøre matematikk morsommere, men kommunene koster ikke på seg dette, sa Johannessen.

Eget program

I forhold til det siste har Eyde-nettverket startet et program for å hjelpe skolene. I dette programmet er Vitensenteret i Arendal og det såkalte Lektor 2-programmet helt sentralt.

I Vitensenteret får elevene tilgang til realfag på en helt annen måte. I Lektor 2-programmet kommer ingeniørene til skolene og underviser elevene i grunnskolen og videregående skoler.

— Det er slutt på den tiden elevene besøkte en bedrift, og det var det. Vi har utarbeidet spennende programmer og Elkem har for eksempel laget klassesett der elevene får innføring i solenergi, sier Fladmark.

Bedre veier

Realfag: Helene Fladmark i Eyde-nettverket og Kjell O. Johannessen i Node-nettverket trenger flinke hoder. De ønsker større fokus på realfag i skolen. Foto: Tore-André Baardsen

Fladmark og Johannessen understreket begge overfor distriktets politikere at det er viktig at kommunene tar problemstillingen på alvor. — Vår utfordring innenfor Node er å skaffe nok arbeidskraft, menneskene i denne regionen er vår største ressurs, vi må satse mer på disse, mente Johannessen.Sammen med Fladmark utfordret han også politikerne på at samfunnsstrukturen må være god nok. Gode skoler, gode miljøer og ikke minst gode veier.

— Vi kan ikke ha det slik at folk ikke kan jobbe i oljeindustrien i Kristiansand og bo i Søgne fordi man blir stående hele dagen i kø, sa Johannessen.

Stolte av næringslivet

Klynge-lederne fikk god respons av politikerne. - Vi er veldig glade for at bedriftene jobber så målrettet opp mot skolene, de tar virkelig samfunnsansvar, slo Lillesand-ordfører Arne Thomassen fast.

— Jeg tror det er få elever i landsdelen som faktisk forstår hva denne landsdelen står for, hva næringslivet består av, sa Kristiansand-ordfører Arvid Grundekjøn. - Der må vi politikere gjøre vår del, og ikke minst motivere skolene til ekstra innsats. Dere åpner dørene for oss og motiverer oss.

— Vi må få ungdommen til å bli stolte av det næringslivet vi har i regionen, og vi må bli mer bevist vår viktige rolle som partner, sa Grundekjøn.