KRISTIANSAND: Kristiansands ordfører Arvid Grundekjøn (H) har pekt på at det blir for mange møtepunkter og for mye møter i ulike Agder-samarbeid. Han har fått liten støtte. Sist uke arrangerte KS-Agder ett av to ordførerforum årlig. Frammøtet var svært tynt.

Rundt halvparten av ordførerne i kommunene på Agder stilte, samt fylkesordførerne. Undervei i møtet økte frafallet.

Kristiansands varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) var en av innlederne til diskusjonen "Byen i regionen" og Kristiansen utfordret de øvrige deltagerne til å svare på to spørsmål. Hva kan Kristiansand og Arendal bidra med? Hvilket lederskap ønsker resten av Agder vi skal ta?

Men dessverre måtte Kristiansen forlate møtet før de øvrige ordførerne kom med svarene. Den andre innlederen, Arendals-ordfører Einar Halvorsen (H) måtte også forlate møtet. Da hadde allerede KS-leder og Lillesand-ordfører Arne Thomassen (H) og Grimstad-ordfører Hans Antonsen (V) forlatt møtet på vei til viktigere oppdrag.

Få igjen

Dermed satt det igjen et fåtall ordførere fra de mindre kommunene og skulle diskutere de store byenes rolle i regionen.

— Det er synd de store kommunene ikke er her lenger, når vi diskuterer dette, slo Marnardal-ordfører Helge Sandåker (Ap) fast.

— Jeg kan gi et eksempel på hvordan de store kommunene ikke skal opptre. Slik Kristiansand gjorde under opprettelsen av Sørlandstinget, sa Tvedestrand-ordfører Jan Dukene (bygdeliste), og siktet til at ordfører Arvid Grundekjøn (H) truet med å trekke Kristiansand fra samarbeidet hvis man ikke fikk viljen sin.

Regional motor

Ellers pekte mange på at Kristiansand og Arendal er viktig for regionens utvikling, og flere mente Kristiansand bør gå inn og ta en større regional rolle, og da gjerne på hele Sørlandet.

— Kristiansand blir litt fjerne for oss, slo Kvinesdal-ordfører Odd Omland (Ap) fast.

— Vi er aktive brukere av Kilden, har arbeidsinnvandring til byen men opplever at vi mangler støtte, sa Omland og siktet blant annet til utviklingen av Flekkefjord sykehus.

Gullknapp

Bykle-ordfører Jan Rolf Næss (Ap) tok i møtet opp at Arendal og andre hele tiden trekker fram Gullknapp.

— Jeg som bor i Bykle, mener det er helt greit å dra til Kjevik. Da bør arendalitter også klare det. Vi må bygge opp under Kjevik og utvikle den flyplassen, sa Næss som håper på at flyplass-saken ikke utviklet seg som sykehussaken og fikk støtte av Halvorsen før han dro.

— Jeg er helt enig med deg, vi i Arendal kommunestyre står enstemmig bak å satse på Kjevik. Vi kan imidlertid ikke nekte Arendal fossekompani å bruke penger på flyplassen. Arendal kommune kommer ikke til å bruke penger på denne, slo Halvorsen fast.