FØR: Slik så Charlotte ut før sminken. Foto: Kjartan Bjelland
ETTER: Her er Charlotte ferdig sminket og klar for julebord. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: — Det er alltid stilig med røde lepper. Burgunder er også fint, men det spørs hvor vågal du vil være, sier Uma Elise Skrudland.

20-åringen fra Kristiansand utdanner seg til å bli make up-artist ved FACE Stockholm Make Up School i Bergen. Det betyr at hun daglig sminker andre, og følger med på de siste trendene innen farger og stil.

PRODUKTENE: Dette er produktene Uma Elise Skrudland bruker. Foto: Kjartan Bjelland

— Har du burgunder lepper er det fint med bare "nude" på øyelokkene. Maskara og kanskje en sort liner, men nakent rundt, mener Skrudland.

Sort og gull

Når hun sminker venninnen Charlotte Svaland velger hun en mer nøytral stil. Gull på øynene og lyse lepper.

— Til julebordet er det mye sorte klær, men også glitter og stas. Det er lov å gjøre det samme med sminken, sier studenten.

Begynn med huden

Hun mener det viktigste er å begynne med huden. Derfor begynner hun med å dekke eventuelle røde flekker i fjeset med en concealer.

— Det er viktig å bruke en concealer eller lignende produkt som har noe grønt i seg. Det er motsatt farge og demper derfor det rødhet, forklarer Skrudland.Deretter legger hun på foundation, og denne velges ut fra hva slags hudfarge en har. Er en usikker på hva slags hudfarge en har bør en teste foundation på hals eller håndledd, for å se at den passer til deg.

Skimmer

— Ta skimmer i foundationen for å se litt friskere ut. Det er lett at huden ser tørr ut, men skimmer funker bra, tipser 20-åringen.

Mange vil at både hud og sminke skal se naturlig ut, men dette synes Skrudland er opp til hver enkelt. Selv liker hun å dekke til alle feil i huden, uten at det nødvendigvis trenger å se ut som hun er hardt sminket.

Etter foundation er det tid for å legge på pudder. Her kan en velge transparent eller et med farge.

— Jeg gjør dette for å matte ut huden. Transparent pudder gir porselenshud, mens en ser mer fresh ut med solpudder, forklarer kristiansandsjenta.

Naturlige overganger

Dersom du vil markere kinnbeina kan en bruke et pudder som er mørkere enn huden. Farger kan også brukes for å fremheve eller smalne partier i ansiktet.

FARGE: Blush gir friskere kinn, mens andre farger fremhever kinnbeina. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er ikke regler for hvilke produkter man bruker til dette, men det er viktig at det blir naturlige overganger, kommenterer Skrudland.Hun legger deretter blush på kinnbeina til Svaland. Dette for å gi henne roser i kinnene.

Øyne og bryn

— Trenden nå er store øyebryn, men det er opp til hver og en om de vil forme eller fylle i. Jeg bruker en mørkere øyeskygge for å fylle i, sier studenten.

Når turen kommer til øynene, begynner hun med å legge et tykt lag med løspudder under øyet. Dermed er det lett å koste bort eventuell sminke som legger seg der, uten at det vil ødelegge der ferdige resultatet.

— For å få øyeskyggen til å henge bedre bruker jeg foundation eller "eye fix", som er beregnet for dette. Deretter legger jeg en base, som er så lik hudfargen som mulig, over hele øyelokket og opp til brynet, forklarer Skrudland.

Øyeskyggen

Hun velger deretter den øyeskyggen som skal synes, og legger den på øyelokket og opp til globalen. Deretter legger hun flytende eyeliner langs øyelokket.

EYELINER: Charlotte Svaland får flytende eyeliner. Foto: Kjartan Bjelland

— Det går selvsagt med kajal også, men til denne stilen er det fint med våt. Det er stor forskjell, mener sminkøren.Rett under vippekanten under øyet legger hun en svart øyeskygge, slik at sminken ikke skal se så hard ut. Her bruker hun en tynn skråbørste som gjør det lettere å komme til, men hun understreker at det er opp til den enkelte å velge utstyr.

— Et tips er å legge hvit eller lys liner på våtlinjen, for å få større øyne. Svart gjør øynene mindre, forklarer Skrudland.

Vippene

LØSVIPPER: Charlotte Svaland får på punktvipper, som er enkle løsvipper. Foto: Kjartan Bjelland

På øyevippene legger hun først maskara. Deretter kan en velge mellom remser eller punktvipper, som er falske øyevipper enkeltvis.— Punktvipper gir mest naturlig utseende. Jeg bruker tre til fire per øye, og legger dem helt ytterst for å gi vippene lengde og et mer sexy blikk, smiler sørlandsjenta.

Hun limer på hver enkelt løs vippe og putter dem så mellom venninnens vanlige vipper. Dersom løsvippene blir hengende hele kvelden er det bare til å ta dem av og bruke på nytt senere.

Leppene

— Begynn med å legge liner over hele leppene, for da holder fargen seg hele kvelden. Leppestift forsvinner ofte på glass, men lineren holder, fortsetter Skurdland.

LEPPENE: Uma Elise Skrudland avslutter med å legge leppestift på Charlotte Svaland. Foto: Kjartan Bjelland

Den framtidige make up— artisten mener det er finest å følge egne lepper når en tar på leppestift, men sier det er lov å gjøre overleppa litt større med ekstra sminke.Til sammen bruker hun rundt en time på å legge sminken, og mener at også andre vil bruke rundt samme tid hjemme.