KRISTIANSAND: — Inntektene til grupperehabilitering vil gå ned, sier fagdirektør Per Engstrand.

Han viser til at en del avspesialisthelsetjenesten skal overføres til kommunene som en del avsamhandlingsreformen, og Helsedirektoratet har altså varslet endringer ioverføringene. Derfor har sykehuset nå opprettet en arbeidsgruppe som vil se pågruppetilbudene innen rehabilitering.

I forbindelse med styremøtet i Sørlandet sykehus torsdag har administrerende direktør Jan-Roger Olsen sendt ut en orientering om sakene. Her kommer det fram at Helsedirektoratet i en rapport om fremtidig ansvarsfordeling innenfor rehabilitering har uttalt at kommunene må ta et større ansvar for enkel og poliklinisk rehabilitering.

Rammer gruppetilbud

— Konkret nevnes områdene artrose og overvekt/livsstilsproblematikk som aktuelle å overføre, i tillegg til senere rehabilitering av hjerte, lunge, slag- og kreftpasienter, der spesialisthelsetjenesten kan ta hånd om den tidlige rehabiliteringen, skriver administrerende direktør Jan-Roger Olsen.

Han forklarer ar endringene på kort sikt vil ramme gruppetilbudene til hjerte-/lungepasienter, ryggpasienter og pasienter med sykelig overvekt, fordi disse nå kodes som dagpoliklinikk. Presiseringene gir også føringer for hvilke oppgaver spesialisthelsetjenesten skal ha ut over disse tilbudene.

— Det vil ta tid å overføre tjenestene. Vi er i dialog med kommunene, men det vilikke skje over natta, kommenterer Engstrand.

Det er for tidlig å si noe om når pasientene vil merkeeventuelle endringer, Engstrand legger til at det vil ta tid for kommunene åbygge opp et slikt tilbud. Samtidig håper han at overføringene vil skje i løpetav første halvdel av 2013. ## Usikkerhet

— Det er usikkerhet knyttet til beregningen av de økonomiske konsekvensene, men inntektsbortfallet anslås å bli 1,5-2 mill for hvert av de gruppebaserte tilbudene til ryggpasienter og pasienter med sykelig overvekt i 2013. Til sammen er de økonomiske konsekvensene foreløpig beregnet til 4-5 mill, opplyser Jan-Roger Olsen.

Kommunene i Agder bruker de gruppebaserte tilbudene ulikt, men særlig for rygg dagpoliklinikk er det overvekt av pasienter fra kommunene i Knutepunkt Sørlandet. Dersom kuttene blir så omfattende som fryktet, må ledergruppen for sykehuset vurdere om de kan fortsette med de gruppebaserte tjenestene neste år.

Gjennomgang

— Før dette vurderes, er fagmiljøet bedt om å gjøre en grundig gjennomgang for de enkelte gruppebaserte tilbudene, med tanke på konsekvensene for pasienter/pasientsikkerhet, fagmiljø, kommuner og økonomi. På noe lengre sikt skal avdelingen også gjennomføre en helhetlig gjennomgang av hvilke tilbud i AFR som bør overføres til kommunene fra 2013 og fremover, skriver Jan-Roger Olsen.

Arbeidsgruppen skal legge fram forelag til endringer 3. desember. Både kommunene og brukerutvalget er representert i prosessen.