På bakken: Flyet som skulle reist fra Kjevik lufthavn til Schiphol, er utsatt på ubestemt tid. Glatt rullebane gjør det vanskelig for flyet å ta av. Foto: Jim Rune Bjorvand
Glatt bane: Foto: Jim Rune Bjorvand

KRISTIANSAND: Flyet fra KLM skulle egentlig tatt av fra Kristiansand lufthavn Kjevik klokken 06.10 mandag morgen. I stedet står det på bakken.

Årsaken skal være glatt rullebane.

— Alle passasjerer er tatt ut av flyet. Det er for glatt til å ta av for KLM, sier Fædrelandsvennens journalist på stedet, Jim Rune Bjorvand.

Han var på vei til et jobboppdrag i Serbia da han ble sittende værfast sammen med ca 80 andre passasjerer som skulle reise med KLM fra Kjevik lufthavn til Schiphol mandag morgen.

Klokken 14.19, åtte timer etter den opprinnelige avgangstiden, kom flyet seg av gårde. Da hadde bakkemannskapene på Kjevik fått bort det meste av islaget ved hjelp av kjemikalier.

- Det var en heftig jobb, sier driftssjef ved Kjevik lufthavn, Jan B. Thorsen.

Utsatt på ubestemt tid

Avreisen ble mandag morgen utsatt på ubestemt tid.

Aina Djupvik fra Røros flyservice informerer Ole Iver Rusten, Arne Martin Gjøseid og Karl Gustav Halvorsen om at flyet er utsatt på ubestemt tid. Foto: Jim Rune Bjorvand

— KLM står nå på bakken og venter mens vi preparerer banen, opplyste driftssjef Thorsen tidligere mandag.

Mandag ettermiddag var situasjonen den samme: KLM sitt fly stod på bakken, mens alle andre avganger ved flyplassen gikk som normalt. Ifølge driftssjef Thorsen er det flykonstruksjonen som gjør at KLM står værfast på Kjevik.

— Flyene er litt forskjellig konfigurert, og i forhold til slik flyet fra KLM er lastet nå, så er det for glatt på banen til at de kan lette, sier Thorsen.

Står fortsatt på bakken

— Akkurat det vet jeg ikke. Vi får ikke banen helt bar sånn umiddelbart, så vi jobber med å skrape bort det vi kan, sier driftssjefen.

Like før klokken 12.30 står flyet fortsatt på bakken.

Med på flyet skulle Ole Iver Rusten og Arne Martin Gjøseid fra Hernis Scan systems. Ferden deres skulle gå til Venezia hvor de har et møte.

— Det er frustrerende å se alle andre fly lett og lande, mens KLM , som eneste flyselskap, bli stående på bakken, sier Rusten til Fædrelandsvennen.

De to er ikke veldig optimistiske med tanke på å rekke fram til Venezia og det skisserte møtet mandag kveld.

— Det ser veldig mørkt ut. Vi rekker ikke møtet, men vi har heller ikke noe alternativ, sier Gjøseid og sikter til flyet som står bom fast på bakken.

Selv ikke flyets kaptein har noen formening om hvorvidt flyet vil lette fra rullebanen i løpet av dagen.

— Noe comment, er alt han vil si til Fædrelandsvennen.

Et annet fly fra KLM som skulle landet på Kjevik klokken 11.40, valgte å fly videre til Stavanger. Om bord i flyet satt om lag 80 passasjerer.

De vil alle bli sendt med buss til Kristiansand.

Skraper vekk isen

Ansatte ved Kjevik arbeider fortsatt med å få banen i kjørbar stand for KLM.

— Det som er spesielt er regnet som kom i natt, det er ikke ofter vi jobber så mye som i dag med å få vekk isen, sier driftssjef ved Kjevik lufthavn, Jan B. Thorsen.

Han sier at nedbøren som falt søndag kveld og natt har ført til masse is på banen.

— Vi bruker sand og kjemikalier for å få løst det opp, men vi har ikke helt klar bane ennå, konstaterer han, men håper likevel å få KLMs passasjerer i luften innen dagen er omme.

— Vi har et håp om at banen bør være bedre i løpet av en time, sier Thorsen klokken 13.30.