KRISTIANSAND: — Ingen saker av en slik karakter er bra for noen partier. Jeg synes selvsagt ikke noe om at dette har skjedd i Arbeiderpartiet, sier Mette Gundersen, opposisjonsleder i Kristiansand bystyre og medlem av sentralstyret i Arbeiderpartiet.

Sentralstyret har ikke blitt orientert om saken, og Gundersen mener heller ikke det ville vært naturlig så langt.

— Dette ble først kjent fredag, da Ingebrigtsen la ut dette på sin facebookprofil. Etter det har det gått ganske radig, og for meg virker det som om partiet har forsøkt å gjøre alt etter boka. Vi skal ha sentralstyremøte 10. desember, og jeg kan godt tenke meg at vi blir orientert om saken der, sier Gundersen.

Etter boka

Den siste tiden har Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Venstre blitt rammet av sex-skandaler begått av menn i maktposisjoner.

— Er denne og andre saker et tegn på ukultur i politiske partier?

— Jeg vet ikke om dette bare gjelder for politiske partier. Jeg tror slike ting også skjer i organisasjonslivet og næringslivet. Personer med makt kan være tiltrekkende for personer uten makt. Dette handler om hvordan maktpersoner utøver den makten de har. Spesielt personer med tillitsverv skal være ytterst forsiktige i sin opptreden. Menn i alle partier har utvist særdeles dårlig dømmekraft, og Arbeiderpartiet står ikke tilbake for andre partier der, mener Gundersen.

Større åpenhet

Hun tror samfunnet har blitt mer åpent i forhold til seksuelle overgrep, og mener flere saker nå kommer fram i lyset.

— Heldigvis har det blitt mer og mer åpenhet rundt slike saker, og sånn skal det være. Det kan godt hende vi bør diskutere retningslinjer i partiet fremover, sier Gundersen.

Selv har hun ikke opplevd å bli utsatt for maktovergrep i sin tid i partiet. Hun har heller ikke hørt om hendelser som den som har kommet opp i dagen i Tromsø.

— På generelt grunnlag mener jeg at folk må handle dersom de får vite om maktmisbruk, overgrep eller misbruk av posisjoner, sier hun.

- Mange spekulasjoner

Hun kjenner ikke detaljene i saken, annet enn det som har kommet fram i media.

— Det virker som om det foregår mange spekulasjoner i saken, spesielt knyttet til dette med nominasjonsprosessen. Det vil jeg ikke mene noe om, sier Gundersen.

Gundersen kjente ikke Ingebrigtsen personlig, men vet godt hvem han er.

— Vi er jo i samme parti, og han har jobbet i samme departement som meg. Men vi sender ikke julekort til hverandre, for å si det sånn.