LINDESNES: På Sjølingstad er det i dag bare Gunveig Sigurdsdatter Helland og Einar Kristensen som har fagbrev for å håndtere de gamle vevstolene. Det finnes ingen skole inne faget, så læretiden må tas på fabrikkgulvet fra første dag.

Begynner å haste

— Det begynner å haste, særlig når en vet at det vil være rundt fem års læretid, og at vi selv blir pensjonister om ikke så mange år, sier Einar Kristensen. Det aller beste hadde vært å få inn unge lærlinger, men mest realistisk er å kunne trekke til seg folk med museumsbakgrunn. Kristensen tror kandidaten må være et menneske med spesifikk interesse for designdelen, mer enn det mekaniske.

— Uansett er det viktig at museet kan fungere som et levende museum også i fremtiden. Derfor er vi også helt avhengige av litt yngre folk som kan læres opp til å overta driften av vevstolene, sier Kristensen.

Utveksle erfaringer

Helene Jansen Eriksen har nylig tatt fagbrev innen reiseliv, og er i full gang med læretiden i salgsfaget. Begge deler har hun tatt ved Lindesnes fyr, og nå håper museene på Lindesnes og Sjølingstad å kunne utveksle erfaringer.

— Helene kan helt sikkert bidra mye for å selge faget vårt, og gjøre oss enda mere kjent utad. Det kan igjen gjøre oss mer interessante for andre lærlinger, tror Birgitte Sørensen, prosjektansvarlig ved Sjølingstad Uldvarefabrik.