BRUKTE NØDLYSET: Mandana Goodarzian hos Vic fikk ekspedert en kunde ved å lyse med mobiltelefonen og utnytte nødlyset ved utgangen. Foto: Erlend Olsbu
MØRKLAGT: Store deler av Sørlandssenteret var mørklagt i 20 minutter mandag kveld. Ved 20-tiden var lyset tilbake inne på senteret, men ute var det fremdeles mørkt. Foto: Erlend Olsbu

KRISTIANSAND: Rundt klokka 18.15 mandag forsvant strømmen i hele Avenyen og den gamle delen av Sørlandssenteret. Kundene i en rekke butikker måtte dermed bes om å gå ut.

— Alt gikk ned da strømmen forsvant. Kassasystemet og tyverialarmen også. Etter at vi hadde sendt kundene ut tok vi en runde på prøverommene med lommelykter, sier butikkmedarbeider Nina Aukland hos Hennes & Mauritz på Sørlandssenteret.

- Var ikke noe stress

Da strømmen gikk kom nødlysene på. Det var også lys fra skiltene som viser hvor nødutgangene er. Evakueringen skal ha gått rolig for seg uten større dramatikk.

— Alt gikk veldig greit og det var ikke noe stress, sier Auklands kollega, Cilia Bast.

I klesbutikken Vic sto Mandana Goodarzian og ekspederte en kunde da alt ble svart.

— Vi tok med et speil ut på gangen, slik at han fikk se hvordan han så ut ved hjelp av lyset fra nødutgangskiltet. Da han var klar til å betale kom strømmen tilbake, slik at jeg fikk slått det inn i kassa, sier Goodarzian.

Hun tror ikke at strømbruddet fikk den store betydningen for omsetningen.

Borte i 20 minutter

De fleste butikkene skal ha fått strømmen tilbake etter rundt tjue minutter. Ved 20-tiden var det imidlertid gatebelysningen i Sørlandsparken fremdeles ute av drift.

— Det var en teknisk feil i en transformatorstasjon. Strømmen var borte om lag en halv time. Feilen er ikke rettet, det må fortsatt gjøres noe arbeid. Et fåtall bedrifter i Skibåsen er fortsatt uten strøm, men ingen store bedrifter, opplyste kommunikasjonsdirektør Realf Ottesen i Agder Energi tidligere i kveld.

Feil i transformator

Strømbruddet skal ha skjedd som en følge av en avbrent ledning i en transformatorkiosk.

— Hva som er årsaken til dette er vanskelig å si, sier Ottesen til Fædrelandsvennen.