– Dette opplever jeg som et råttent spill fra norske myndigheter, sier direktør for Båtservice i Mandal Bjørn W. Fjellhaugen

Det var i mars at Utenriksdepartementet stanset byggingen av til sammen 19 redningsbåter Båtservice skulle bygget for Iran. Verftet klaget på avslaget til statsråd, men fredag kom et endelig nei.

– Sanksjonene overfor Iran har ikke endret seg siden mars, snarere tvert imot, sier underdirektør i Utenriksdepartementet Frode Overland Andersen.

Det er frykten for at Iran kan bruke utstyr militært som er årsaken til avslaget om å sende Båtservice-båter til Iran.

AVSLAG: Direktør Bjørn W. Fjellhaugen i hallen på Gismerøya der han svært gjerne vil bygge flere redningsfartøy for Iran. Men Utenriksdepartementet har stanset prosessen. Foto: Jarle R. Martinsen

Trakk tillatelsenBåtservice fikk høsten 2011 tillatelse av UD til å selge ti av redningsfartøyene til Iran. Senere gjorde verftet avtale om ytterligere leveranse av ni til. Men i mars kom kontrabeskjed fra UD, de fikk ikke selge likevel.

– Det er utrolig at norske myndigheter kan gå tilbake på en tillatelse de hadde gitt, sier Fjellhaugen som dermed mister en kontrakt på over en halv milliard kroner.

Verftet har kun ordrer fram til mars neste år.

– Vi står i fare for å måtte permittere, vi som nå skulle sittet på den grønne grein, sier direktøren.

Prøvde å stanse

I fjor kom det fram at USA prøvde å stanse salg av hurtiggående båter til Iran fra Båtservice i 2007. Det var Wikileaks-dokumenter som avslørte dette.

Men salget foregikk som normalt uten at Båtservice ble involvert i amerikanernes bekymring for at båtene kunne brukes militært.