KRISTIANSAND: — Det tar altfor lang tid fra vitenskapen har dokumentert kunnskapentil sykehusansatte tar den i bruk, sier fagdirektør Per Engstrandved Sørlandet sykehus.

Fredag presenterte han status forpasientsikkerhetsarbeidet ved sykehuset for styret. Der viste hantil at for en del sykdommer blir bare 30 prosent av vitenskapeligdokumentert kunnskap faktisk brukt, viser europeiske undersøkelser.I beste fall brukes opptil 90 prosent av tilgjengelig kunnskap.Både Helse Sør-Øst og Sørlandet sykehus har sikkerheten tilpasientene som ett av hovedsatsingsområdene.

Det innebærer en rekketiltak, og Engstrand mener blant annet at satsing på å sørge for atsykehusene bruker den kunnskapen som fins er noe av det viktigstesom kan gjøres.

— Pasientsikkerhetsarbeidet skal tikke og gå iårevis, og vil føre til en betydelig reduksjon i antall dødsfall ogpasientskader, sier Engstrand.

Det tar med andre ord altfor langtid fra forskere har dokumentert hva som er god behandling, til deansatte ved sykehusene tar denne kunnskapen i bruk. Engstrand pektepå at det brukes mange penger på selve forskningen, men at detnesten ikke brukes penger på å sørge for at kunnskapen blir tatt ibruk av sykehusansatte.

— Det tar tid og krever ressurser, og detoppleves krevende for de ansatte, men dette er pasientbehandling,og det er det vi er her for, derfor må vi sette av det som trengs,sier Engstrand.

Han trakk fram et eksempel fra Skottland. Det erdokumentert at dersom kan gir det blodfortynnede legemiddeletAlbyl-E til pasienter som har hatt slag, reduseres risiko for å fåslag igjen.

— Av 100.000 slagpasienter fikk 23.000 redusert risikofor slag nummer to, sa Engstrand, og la til at en tablett kosterunder en krone, og dermed var behandlingen også billig.

Og detviser seg ofte at ganske enkle og billige tiltak får store positivekonsekvenser for mange pasienter:

— Vi må jakte på de tiltakene somer enkle og samtidig gir stor effekt, sa Engstrand.