KRISTIANSAND: Nå krever Vennesla kommune svar på hvor søknadene og tillatelsene er. For de finnes ikke i noe kommunalt arkiv i Vennesla.

— Bare å beklage. Det var ren uvitenhet at jeg ikke tenkte på kulturminnet. Jeg forsøkte å tenke praktisk og fikk inn gravemaskinen da vi likevel holdt på med annet arbeid på leirskolen, sier rektor Thor Sangesland ved den kommunale leirskolen til Fædrelandsvennen.

Han tar ansvaret for at 60 meter av det automatisk fredede kulturminnet Fjellmannsvegen er ulovlig gravd vekk. Fjellmannsvegen er en eldgammel ferdselsvei som går gjennom hele Venneslas vestlige del.

Søknad ikke å oppdrive

Sangesland tar derimot ikke ansvar for at cirka 200 meter skiløype er anlagt innenfor 60-metersbeltet til Røyneland, tilsynelatende uten godkjennelse. Han viser til tidligere rektor Bjørn Egil Hansen. Hansen opplyser at det ble søkt fylkeskommunen om spillemidler til skiløypa i 2007, men utover det kan han ikke huske om det ble sendt byggesøknad.

— Det er en pinlig sak for Kristiansand kommune hvis det er gravd ulovlig.

Vi finner ingen søknad, saksbehandling eller godkjennelse i våre arkiver, men det kan jo finnes en forklaring likevel, sier ansvarlig for skogbruk i Vennesla kommune, Rune Iveland. Han avviser at det kan være gitt muntlig godkjenning fra noen i Vennesla.

Det eneste Iveland har funnet er "melding om tiltak" om en skibro i området. Tiltaket ble ikke godkjent uten full byggesøknad.

På vegne av Vennesla kommune har Iveland sendt brev til Kristiansand kommune med krav om en utfyllende redegjørelse om hva som har foregått. Når den er på bordet, skal Vennesla kommune vurdere videre reaksjoner i saken.

Politietterforskning

Det er fylkeskonservatoren som følger opp gravingen i kulturminnet Fjellmannsvegen. Fylkesarkeologen meldte fra til politiet med en gang han ble klar over gravingen i vår eller sommer. Fylkeskommunens og Vennesla kommunes representanter var på en befaring i forbindelse med en annen utbygging på Bringsvær da de kom over inngrepene som var gjort langs vannet og i kulturminnet.

Rektor Thor Sangesland var i etterkant inne til et lengre avhør hos politiet, men saken er senere henlagt. Miljøansvarlig i Agder politidistrikt, Steinar Sunde, kan ikke oppgi grunnen for henleggelse, men sier offentlige myndigheter og private utbyggere selvsagt behandles likt i saker som dette.

— Å ødelegge kulturminner er alvorlig. Derfor orienteres politiet. Jeg kjenner ikke detaljene i denne saken, men generelt er det lite vi kan gjøre hvis politiet har henlagt. En mulighet er å kreve at kulturminnet forsøkes restaurert, sier fylkeskonservator Frans Arne Stylegard.

Teknisk direktør Ragnar Evensen er ansvarlig for alle Kristiansand kommunes eiendommer, men sier han ikke kjenner denne saken. Leder for Kristiansand Eiendom, Hans Christian Gram, er også ukjent med saken, men sier han ønsker å sette seg inn i den så fort han kommer tilbake fra tjenestereise i Irland.