Denne plakaten ble funnet sammen med grisehodet. Referansen til grisetegningen på barneavdelingen på sykehuset er hyppig brukt i høyreekstreme miljøer. Foto: Kristin Eide

KRISTIANSAND: Om morgenen tirsdag 15.mai fant muslimene som kom for å be i sin moské i Festningsgata i Kristiansand et rødmalt grisehode og en plakat utenfor døren.

Nå vil politiet etterforske saken.

Plakaten var signert "Russ 2012" og refererte blant annet til episoden der barneavdelingen på Sørlandet Sykehus valgte å fjerne en grisetegning, noe grisehode-aksjonistene gir muslimene i byen skylden for.

— Dette er ikke noen sak som krever offentlig påtale, så vi er avhengig av å få en anmeldelse før vi gjør noe særlig mer, var reaksjonen fra operasjonsleder Hans Petter Osaland i politiet til Fædrelandsvennen sist tirsdag. Saken ble først ikke anmeldt fra moskeens side.

- En trussel

Likevel var det mange som tvilte på om det virkelig var russen som stod bak aksjonen. Russ i Kristiansand som Fædrelandsvennen har snakket med, stilte seg svært tvilende til det. Også Shoaib Sultan ved Antirasistisk Senter støttet denne skepsisen. Han var generalsekretær i Islamsk Råd i Norge da moskeen i Åkerbergveien i Oslo fikk et grisehode innpakket i et nazistisk flagg på sin dør.

Grisehoder har også blitt brukt som hån og trussel overfor moskeer i Tyskland, Malaysia og Israel de siste årene, og har vakt sterke reaksjoner.Shoaib Sultan mener grisehode-aksjonene er en alvorlig trusselmelding, som bør etterforskes.

— Historien om grisebildet på barneavdelingen på sykehuset har gått igjen og blitt en viktig referanse som vi støter på i flere rasistiske miljøer som vi følger med på i Antirasistisk senter. Den gjengis både i riktig utgave, og med grovt fordreide fakta. Men denne er så vanlig i høyreekstreme miljøer at det blir lett å tenke at russen kanskje har blitt misbrukt som dekke i denne saken, uttalte han til Fædrelandsvennen.

Prioriterer saken

Nå har politiet ombestemt seg, og fra fredag ble saken etterforsket i Kristiansand likevel.

— Dette gjør vi på eget intitiativ. Vi vil gjerne til bunns i denne saken, og vi bruker litt ressurser på å finne ut av det, sier politistasjonssjef Ole Hortemo til Fædrelandsvennen.- Kan du si noe om hvordan dere jobber?

— Ikke så mye, men jeg kan si at vi bruker en god del ressurser på dette.

— Betyr det at dere ikke bare anser dette som en russestrek?

— Jeg kan bekrefte at vi etterforsker saken med et bredere utgangspunkt, ja, sier Hortemo.

Han sier saken etterforskes etter § 142 i straffeloven. Denne bestemmelsen handler om krenkende ord og handlinger overfor noens trosbekjennelse, og har en strafferamme på inntil 6 måneders fengsel.

Glad for politiets innsats

Etter fredagsbønnen hos Muslimsk Union i Agder, ble en gruppe stående og diskutere saken med grisehodet.

— Vi fikk mange sterke reaksjoner fra våre medlemmer. Selv om vi ønsker å holde en lav profil, valgte vi til slutt å anmelde. Det gjorde vi mandag formiddag, sier forstander Akmal Ali.

— Hvis det er russ som står bak, trenger de å få beskjed om at dette var å gå over streken. Hvis mer ekstreme miljøer står bak, er vi veldig glade for at politiet nå tar saken alvorlig, sier han.