RISØR: Luftambulansen fra Arendal oppdaget havaristen sent søndag kveld etter at de to om bord ble sporet på mobiltelefonen. Et Sea King redningshelikopter fra Rygge og redningsskøyta ”Inge Steensland” fra Arendal var ved skøyta like før midnatt, og ble tauet til land.

– Det var svært dårlige forhold i området. Mye sjø og veldig dårlig sikt med kraftig regn, forteller kaptein Magnar Opdal på RS ”Inge Steensland”.

Til Arendal

De to som var om bord, to menn på 36 og 46 år, var på vei fra Risør til Arendal. De var i god behold da de kom over i redningsskøyta. Det ble vurdert å redde dem med Sea King-helikopteret. Men fordi skøyta ble kastet kraftig rundt i de tre til fire meter høye bølgene, og fordi masta om bord var i ferd med å løsne, ble det vurdert som for risikofylt å sende ned redningsmann fra helikopteret.

– Vi besluttet å ta dem over til redningsskøyta. Vi likte ikke situasjonen om bord i treskøyta. Masta hadde løsnet og var i ferd med falle av. Vi manøvrerte opptil skøyta og tok dem om bord en og en, forteller kaptein Opdal.

Politiet opplyser at de hadde ikke behov for noe legehjelp.

– Det er heller ikke mistanke om promille, sier operasjonsleder Vidar Neset i Agder politidistrikt.

Reddet båten

Det vanskelige været gjorde at Redningsskøyta vurderte å la trebåten seile sin egen sjø. Treskøyta hadde kastet anker for ikke å drive videre til havs.

– Vi gjorde et siste forsøk på redde skøyta, og fikk om bord slep. Den var vanskelig å ta med, ettersom ankeret ble hengende ute underveis, forteller Opdal.

– Vi tok det veldig med ro til inne til Hagefjorden, der vi fikk mer kontroll på båten. Den fikk noe juling i det dårlige været. Og mastene datt ned og gikk rett i dekket, forteller Opdal.

Mistet roret

Politiet i Kristiansand ble varslet fra AMK klokken 21.16 søndag kveld. Hovedredningssentralen på Sola kalte inn luftambulansen og redningsskøyta fra Arendal, samt et Sea King fra Rygge.

– Vi visste ikke helt hvor båten befant seg. Bare at de drev utover sørvest for Risør. Den ble først observert av luftambulansen, forteller redningsleder Johan Mannsåker ved Hovedredningssentralen.

– Trebåten skal ha fått problemer med roret på vei fra Risør. Den drev da utover et godt stykke, forteller Johan Mannsåker.