ARENDAL: Flere ganger har akuttinstitusjonen i Arendal tilkalt politiet for å være vakt for beboerne.

Departementet

Fylkeslegen i Aust-Agder reagerer sterkt.

— Det er ikke anledning til at politi kan komme og løse situasjoner på institusjoner, sier fylkeslege Anne-Sofie Syvertsen i Aust-Agder. Nå sender Fylkesmannen brev til departementet for å få en vurdering på saken.

— Når vi nå fikk en ny sak fant vi ut at vi vil bringe det opp på et høyere nivå. Målet må være å klare å trygge ungdommene uten å bruke politiet, sier hun.

Bekymret

I årsrapporten for 2009 uttrykkes det stor bekymring for at politiet blir brukt som vakt gjentatte ganger.

— De bruker politiet som vakt, men vakthold er barnevernsinstitusjonen sin oppgave. Det blir en sammenblanding av politiets oppgaver og barnevernets oppgaver, og det er ikke en bra sammenblanding. Den er verken lovlig eller god. Hver gang det skjer er det et overgrep mot den det gjelder, sier Syvertsen.

— Det er situasjoner som oppstår der barnevernstjenesten får utfordringer som er større enn institusjonen er laget for. Unge personer med utagerende adferd som barnevernet ikke har ressurser eller kompetanse til å håndtere, sier hun.

Dette gjelder blant annet personer som rømmer fra institusjonene, og som i noen tilfeller stjeler biler.

— Samfunnet har krav på beskyttelse, men hvis de er under 16 har heller ikke politiet noen virkemidler for å stoppe de. Regelverket er ikke laget for dette, sier hun.

Angrep

Trond Skjæveland, enhetsleder ved Agder Barne-, ungdoms- og familiesenter (Bufetat Agder), sier at politiet ble bedt om å bistå etter en kraftig voldsepisode ved akuttinstitusjonen i Arendal.

— Politiet blir bedt om å bistå av sikkerhetshensyn. Det er ikke en situasjon institusjonen ønsker. Men på den andre siden: i episoder hvor det skjer alvorlig voldsbruk og trusler mot ansatte, er det naturlig, sier han.

— Det har vært perioder hvor vi har hatt såpass mye fysiske angrep mot personalet at det har ført til sykemeldinger som gjør at det tynnes ut i personalet. Når det da er viktig at klienter ikke kan komme seg ukontrollert av gårde, er det i en kort periode blitt brukt politi, sier han.

- Ifølge fylkeslegen er det ikke lov?

— Det er ganske diskutabelt. I situasjoner hvor sikkerhetsrisikoen er så høy, kan det være naturlig. Men ikke som en del av bemanningen.

- Hva kan man gjøre?

— Samfunnsløsningen er at folk ikke blir så lenge på akuttinstitusjoner, mener han.

  • I 2009 var det 1056 barn i tiltak under barnevernet i Vest-Agder og 720 i Aust-Agder

  • Barnevernet fikk inn 1503 meldinger i fjor i Vest- og 986 i Aust-Agder.

  • Det finnes sju barnevernsinstitusjoner i Vest-Agder og fem i Aust-Agder