ARENDAL : – Jeg våket mellom klokken sju og åtte at lammene brekte noe voldsomt på utsiden, og da var det bare å få på seg tøyet å komme seg ut, sier Steffen Norberg til fvn.no.

Han bor i Flødevigen på Hisøy, nærmere bestemt på Kitty Otterslands gård Heimarnæs, og har tilsyn til en flokk med sauer som går på beite på et jorde rett på utsiden av der han bor.

– Da jeg kom ut fant jeg en sau som lå helt sjokkskadet rett på utsiden, blodet rant fra den, forteller han.

Strupen

Han begynte å samle sammen sauene, og mens han holdt på med dette kom ytterligere en sau krypende ut av skogen.

– Den og en til av de voksne sauene var fullstendig skambitt. De var tatt i strupen. Pulsåre og matrør var bitt over, forteller Norberg.

I alt var seks sauer blitt angrepet i løpet av natten. Etter å ha tilkalt dyrlege, var Norberg nødt til å avlive de to sauene som var hardest skadet.

– Dyrlegen sjekket de, og det var ikke noe å redde, forklarer han.

Løshund

Han er ganske sikker på at det er en løshund som står bak angrepet.

– Først lurte vi litt på om det kunne være en grevling, men ifølge dyrlegen ville ikke en grevling godt til angrep på voksne sauer på denne måten. Da gjenstår jo bare hund eller rovvilt, men det siste har vi aldri observert her, forklarer han.

Politiet ble varslet om hendelsen klokken 10.23. De venter på uttalelse fra dyrlege om det er hund eller rovvilt som har vært på ferde, men også de mistenker det første.

– Politiet kom raskt ut hit. Det synes jeg de fortjener skryt for, sier Nordberg.

Båndtvang

Like forbi jordet der sauene går, ligger en av de mest populære turstiene på Hisøy. Det er derfor mange som går tur med hundene sine i området.

– Vi har ikke hat problemer med at løshunder har angrepet sau her før, men det er ingen tvil om at det går mange frie hunder her. Folk overholder ikke båndtvangen, sier han.

Han minner derfor folk på at de i perioden fra 1. april til 20. august er påbudt å ha hunder i bånd.

– Og det må folk respektere, sier han.