KRISTIANSAND: — Vi fikk en brannmelding fra en person som ikke snakket noe særlig godt norsk. Det hørtes ut som om det ble meldt brann på Tinnheia. Vi kunne ikke koble meldingen til noen adresse, men det var viktig å få ut brannmannskapene, sier sentralalarmoperatør ved 110-sentralen i Agder, Harald Robersvik, til Fædrelandsvennen.

Ingen brann å se

Da brannmannskapene kom til Tinnheia var det ingen røyk å se. I mellomtiden hadde alarmsentralen fattet mistanke om at noe ikke var som det skulle og ringte opp melderen igjen.

— En som stod i nærheten av melder snakket bedre norsk. Da fikk vi rede på at brannen var på Skinnerheia, på andre siden av byen, sier Robersvik.Ifølge vakthavende overbefal i Kristiansand brann og redning, Eddie Hoel, ble brannen meldt til stasjonen i Kristiansand klokka19.53. — Ettminutt senere var den første bilen på vei til Tinnheia. Den neste sikreloggføringen vi har er at brannvesenet ankommer rett adresse på Skinnerheia. Daer klokka blitt 20.12, sier Hoel.

Harald Robersvik sier det ikke er første gang det er vanskelig å tyde meldinger som kommer inn.

— Årsakene kan være dårlig språk og dårlig telefonforbindelse, sier Robersvik.

Har hendt før

Da brannmannskapene kom fram til rett adresse på Skinnerheia, kom brannen under kontroll rimelig kjapt. Tre av ni garasjer ble totalskadet i brannen, mens en bil ble fjernet like før brannen spredte seg nedover garasjerekken.

Konstituert brannsjef i Kristiansand, Jan Røilid, sier glipper som dette finner sted fra tid til annen.

— Det kan være at enkelte kommuner har samme gatenavn. Det har hendt at brannmannskaper har rykket til feil kommune. Andre årsaker kan være at melder er stresset eller at forbindelsen er dårlig.

Les også:

(artikkel fra 14. november 2011)

— Hvor ofte vil du anslå at dere rykker på feil adresse?

— Her i Kristiansand vil jeg si det oppstår et par ganger i året, sier Røilid.

RETT ADRESSE: Brannen oppstod mest sannsynlig til høyre i bildet i dette garasjeanlegget på Skinenrheia på Justvik. Foto: Tore-Andre Baardsen