LILLESAND: Post— og teletilsynets søketjeneste gir deg oversikt over alle sendere i Norge, hvor de er plassert, og hvilke selskap som eier og driver dem. Velg ditt fylke og din kommune, eller skriv rett og slett bare inn adressen din. Scroll deg ned i vinduet over og kryss av for kun mobil.

Kartet og søket finner du også her: finnsenderen.no

Dersom du er bekymret for hva strålingsverdiene er, kan du også plotte inn din egen adresse, og en kalkulator vil fortelle deg om du er eksponert for stråling eller ikke.

MODERNE ANTENNER: Disse antennene er ikke helsefarlige, slår 2012-rapporten fast. Foto: FOTOLIA

INGEN DEKNING? Fortell oss hvordan dekningen er der du bor, og vi vil samle informasjonen i et interaktivt kart. Legg igjen kommentar i feltet under, eller send oss en mail.

— Stol på oss

— Det er ingen grunn til bekymring, sier direktør Elisabeth Aarsæther i Post- og teletilsynet i Lillesand.

- Vi får melding fra folk som bor med mobilmaster montert på taket på boligblokka der de bor, det er vel ganske nærme?

- Da er jo disse de tryggeste av alle, for signalene går ikke nedover, men utover, forteller hun.

Hun understreker at Post- og teletilsynet tar befolkningens frykt på alvor.

— Det gjør vi. Men her har folk hørt på radio i alle år, og aldri vært redd for denne typen stråling. Når samfunnet legger til rette for en slik tjeneste, og rapportene slår fast at det er trygt, sier Aarsæther.

Og legger til:

— Frykten mange har, baserer seg på mangel på kunnskap. Og det er kunnskap som ligger til grunn for utbyggingen av mobilnettet, folk må stole på det.

Trenert med vilje

Tirsdag skal Telenor ha et møte med rådmannsstaben i Kristiansand kommune for å finne ut hvordan de kan bygge ut sitt nett raskere.

Men politikere og administrasjon i Kristiansand kommune har bevisst ventet med å tillate utbygging av mobildekningen i stor skala.

— Vi ønsket å vente til strålingsrapporten utarbeidet i samarbeid med Folkehelseinstituttet lå klar, svarte varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) før helgen.

- Mobilen selv stråler mest

"Det er ikke vitenskapelig grunnlag for å si at de svake elektromagnetiske feltene rundt mobiltelefoner og annet sendeutstyr gir helseskader," konkluderer ekspertgruppen som13. septemberla ut sin rapport om stråling fra svake elektromagnetiske felt.

Gruppen er ledet av assisterende direktør Jan Alexander ved Folkehelseinstituttet.Rapportens ekspertgruppe ber folk utvise normal forsiktighet ved bruk av mobilutstyr.

Det er altså ikke selve senderen, men bruken av mobil som er den største strålingskilden.

"Når man sammenlikner styrken på feltet rundt ulike typer utstyr, kommer det å snakke i egen mobiltelefon øverst på lista, mens trådløse nettverk for internett kommer nederst." skriver Alexander.

Også basestasjoner og kringkastingssendere kommer lavt ned.

"Å utvise generell forsiktighet innebærer for eksempel at myndighetene informerer om at det å bruke håndfrisett vil redusere eksponering fra mobiltelefonen," heter det i rapportens konklusjon.

Her kan du lese hele strålingsrapporten