MANDAL: — Jeg hadde jo håpet på fast jobb, men dette ser virkelig mørkt ut, sier Simonsen mens han slukker røyken under hælen.

Allmannamøtet torsdag ettermiddag er akkurat ferdig, og han har fått noe å fundere over. Han har lite ansiennitet etter bare et år som veivedlikeholder på teknisk drift. Nå trues hans og flere titalls andre stillinger i kommunen.

— Det har vært litt mangel på styring i tidligere tider. Mange investeringer og høy sigarføring, tror Simonsen.

Det var i går at Fædrelandsvennen fortalte om meget dystre økonomiske utsikter i kommunen. 40 millioner kroner må kuttes neste år. I 2014 må ytterligere 50 millioner kroner reduseres, i 2015 40 millioner kroner og i 2016 ytterligere 30 millioner kroner. Rådmann Knut Sæther vil ha eiendomsskatt for å få 25-30 millioner kroner i ekstrainntekt neste år.

Får han ikke det, kan så mye som 80 stillinger være truet.

ALLMØTE: Rundt hundre ansatte møtte fram på kort varsel i bystyresalen torsdag ettermiddag. Mange er usikre på hva framtiden vil bringe. Foto: Jarle R. Martinsen

HasteinnkaltAllmøtet ble hasteinnkalt etter avisoppslaget.

— Vi hadde tenkt å vente til neste uke, men var nødt til å kaste oss rundt, sier Sæther.

Han beskriver torsdagen som tøff, men at han opplever de ansatte som fattet.

— De skjønner jo at dette ikke er noe hyggelig for meg heller, sier han.

Møtet var lukket for media, men tillitsvalgt for Fagforbundet Kristin Vinsjevik bekrefter at folk tar situasjonen med stor ro.

— På møtet ble det blant annet spurt om kommunen har passet på å binde renta nå som den er så lav, forteller hun.

USIKKER: Selv med ni års ansiennitet føler renholdsarbeider Anne Britt Reinertsen seg slett ikke sikker på at hun har en trygg jobb fremover i kommunen. Foto: Jarle R. Martinsen

Har bundet 60 prosent — Ja, rådmann Sæther, hvordan er det med binding?

— Vi har bundet 60 prosent av våre lån. Men vi har så mye som 1,3 milliarder kroner i lån, og 40 prosent av dette er veldig mye penger. Derfor er vi selvsagt sårbare om renten begynner å stige, sier han.

Mandag skal han ha møte med sine enhetsledere som da vil komme med konkrete innsparingstiltak. Rådmannen har varslet at skole- og helsesektoren må kutte med 16 millioner kroner hver neste år, vel å merke uten innføring av eiendomsskatt. Neste torsdag blir det nye allmannamøter med de ansatte om hva enhetslederne har funnet av sparetiltak.

Torsdag kveld vil så bystyret blir orientert.

Vil være lojal

— Hva om bystyreflertallet igjen går dine tiltak i mot? De nekter eiendomsskatt og vil ikke kutte slik du ber om?

— Da får jeg i så fall ta det til etterretning og følge opp det lojalt. Jeg vil ikke oppleve det som en mistillitserklæring, sier Sæther.