ARENDAL: De to mennene var begge tiltalt for overlagt drap av den 57 år gamle kvinnen fra Tvedestrand.

Den 35 år gamle fostersønnen har blitt diagnostisert som paranoid schizofren og har i flere år blitt behandlet med antipsykotiske medisiner. De rettspsykiatrisk sakkyndige kom imidlertid frem til at mannen ikke var psykotisk da han drepte fostermoren i fjor sommer.

De to sakkyndige tilkjennega i retten at de hadde kommet frem til denne konklusjonen under sterk tvil.

Fornøyd med tvangsbehandling

Aust-Agder tingrett har nå kommet frem til at 35-åringen var psykotisk under drapet. Mannen kan dermed ikke dømmes til 16 års fengsel, slik aktor Dennis Danielsen ba om.

"Etter flertallets syn foreligger det [...] en slik reell og rimelig tvil om tiltalte var tilregnelig da han begikk drapet, at han ikke kan dømmes til straff, jf straffeloven § 44", skriver tingrettsdommer Odd Douzette i dommen.

En av meddommerne mente det ikke forelå tvil om tilregneligheten og at 35-åringen burde dømmes til fengselsstraff. Han ble imidlertid nedstemt av de to andre dommerne.

— Jeg er godt fornøyd med at vi har fått medhold av retten. Dette er en dramatisk og vond sak på alle måter, men vi er selvfølgelig fornøyd med at retten ble overbevist om at det var riktig å idømme tvungent psykisk helsevern. Nå får han den behandlingen som han har ønsket, sier Sigurd Klomsæt til Fædrelandsvennen.

35-åringen forklarte i retten at han ikke husket noe i dagene før drapet. Selve drapshandlingen husket han kun bruddstykker av.

— Det var som å sitte på kino og se et drap bli begått. Det var ingen tanker og ingen følelser, sa 35-åringen .

Statsadvokat Dennis Danielsen la til grunn at 35-åringen var tilregnelig under drapet og ba retten dømme ham til 16 års fengsel. Han la i tillegg ned påstand om tvungent psykisk helsevern dersom retten skulle komme frem til at mannen faktisk var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

19-åring fikk 15 års fengsel

19-åringen som var til stede under drapet erkjente i retten å ha slått 57-åringen med ei øks.

Han nektet straffskyld for overlagt drap og hevdet han kun slo av frykt for å bli angrepet av kameraten. 35-åringen forklarte imidlertid at 19-åringen var med da de hentet de to drapsvåpnene i låven.

Aktor Dennis Danielsen mente 19-åringens forklaring ikke var troverdig og at mannen burde dømmes til 15 års fengsel for overlagt drap. Den oppfatningen deler Aust-Agder tingrett, som besluttet å dømme 19-åringen i tråd med aktors påstand.