DØRVAKT I 21 ÅR: Leif Steinar Olsen sier dørvaktene er blitt mye flinkere, men at volden er tøffere enn før. Foto: Jon Anders Skau
BLÅLYSENE PÅ: Da det ble brukt kniv ved Havanna, kom fire politibiler raskt. Det gjorde også mange skuelystne. Politiet hadde en stor jobb med å holde orden og skape ro. Foto: Jon Anders Skau
TILSTEDE: Når temperaturen er lav og promillen høy, kan mye skje. Politiførstebetjent Carl Danielsen og politistudent Eva Gaukstad er så tett på, at få tør å gjøre noe. Foto: Jon Anders Skau
LETT KAOS: I køene skjer mye. Her har politiet tatt noen personer inn i politibilen. Det ender med tilsnakk. Foto: Arkivfoto, Jon Anders Skau
KUL KVELD: Andreas Markussen (f.v), John Kristian Moltu og Christoffer Fredriksen har vært mye på byen de siste årene. De sier det er greit så lenge man ikke ypper. De er aldri redde. Foto: Jon Anders Skau
NATTERAVNENE har en beroligende virkning på byklimaet. Theresa Røynås (t.v) og Anne Hilde Carlsen Ngyuen har ravnet i over 20 år, og sier de utgjør en forskjell for ungdommen Foto: Jon Anders Skau
ALDRI LANGT UNNA: Politiførstebetjent Carl Danielsen og politistudent Ida Gaukstad følger med på køen i Tollbodgaten. Så sant de ikke er opptatt med en annen slåsskamp, er de fort på pletten når noe skjer. Foto: Jon Anders Skau
nattliv_12.jpg Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: Klokka 00.01: Foran utestedene i Tollbodgaten øker køene kraftig. Gradestokken nærmer seg to, men jentene går i lårkort. Vi treffer natteravn Anne Hilde Carlsen Nguyen og Theresa Røynås. Hvordan er bynatten? De ser ei savnet jente oppe i Markens, og løper uten å svare.

Klokka 00.04: I 21 år har Leif Steinar Olsen vært dørvakt i Kristiansand, bare to andre har vært like lenge. Vi treffer ham utenfor Herlig Land. Han sier byen er verre enn før.

Olsen husker de gamle dørvaktene som skulle være store og tøffe. Nå handler alt om å roe ned, være en stabilisator.Politiet roser dørvaktene. De avverger mye fra å utarte.

— De fleste går rolig hver til sitt hvis vi gir dem et smil og et vennlig ord. Men noen ganger går det galt. Da er volden verre enn før. Nå kommer kniven fort. Folk som ligger nede, sparkes. Plutselig kan du bli tatt bakfra, etter at du har gitt deg, forteller dørvakt Olsen.

Mens vi snakker, må politiet rykke til Skippergata. Ei jente er slått ned av en utenlandsk mannsperson. Politiet kommer mens krangelen pågår. Det ender med en OPS (ordnet på stedet).

På Torvet er det hyggeligere. Olsen deler ut kaffe til selgerne i potetvognene.

Klokka 00.19: Det smeller ved Oscars i Vestre Strandgate. Tre utlendinger krangler og slåss. Når politiet kommer, går de hver til sitt.

Klokka 00.30: En norsk gutt i 20-årene legges i jern. Han krangler i køen. Etter en lang prat med politiet, vises han bort fra stedet.

Klokka 00.43 er Anne Hilde og Theresa tilbake. De fant jenta som hadde vært savnet. De to går natteravn nesten hver helg, fra midtnatt til rundt fire halv fem. De roer gemytter og hjelper ungdom.

— Byen er trygg for den som oppfører seg greit. Mye av det som skjer, er fremprovosert. Noen få ypper, sier de.

Køene er mindre nå. De fleste har kommet seg inn på utestedene. En dørvakt sier det er uvanlig mange fulle i gatene likevel, folk som ikke kommer inn der de vil.

Det er mange politifolk også. Vi teller fire patruljebiler og minst ti uniformerte. Politistudentene er i praksis. Det hjelper. - Jeg kan ikke si hvor mange vi er, men vi har mye å gjøre i kveld. Sånn er lørdagsnatta, sier politibetjent Stian Pauschert i forbifarten.

Klokka 01.07: Utenfor Mc Donalds får én seg en kraftig en på trynet. Tre politibiler kommer fort. Natteravnene har meldt fra. Gjerningsmannen er vekk.

Klokka 01.12 må en av patruljene ut av Kvadraturen. En mann slår ned flere jenter på Lund. Politiet finner ham ikke, men har navn.

Klokka 01.28 må en patrulje til Ålefjærveien. Et par krangler heftig, men de går med på å legge seg i hver sin seng. Det ordnes på stedet.

Klokka 01.42: Politiet må igjen ut til husbråk i en av bydelene.

Klokka 02.02: Ei jente lager bråk i køen ved Harveys. Dørvakt melder til politiet. Hun står lenge og snakker med fire politifolk. Så forsøker hun å stikke. Det ender med armen på ryggen og hodet inn i politibilen. Hun kjøres vekk.

Klokka 02.04: Politiet må hente ei jente som ligger full i gata.

Klokka 02.16: En patrulje kan ikke følge med i Tollbodgaten lenger. En psykiatrisk pasient trenger hjelp og må kjøres til Eg.

Klokka 02.20: Det meldes om en utlending som går og kjenner på bildører i Skippergaten. Politiet ser ikke noe til ham.

Klokka 02.23: Det smeller ved Havanna/Javel. To patruljer kommer fort, en kommer med fulle sirener etterpå. Ti politifolk og fire biler er til slutt på plass. Utlendinger har barket sammen. En har brukt en knivlignende gjenstand. En mann blør kraftig i hånda og kjøres vekk. Stemningen er amper, politiet snakker med mange, holder dem fra hverandre. Roer ned.

Gatene fylles med folk nå. Alle vil hjem og alle vil ha drosje først. Det er iskaldt, særlig for jentene i lårkort.

Klokka 02.29: En mann har skallet ned en annen mann ved Mc Donalds. Han har brekt nesen. Gjerningsmannen er vekk.

Klokka 02.33: Ved potetbua har en mann falt og slått seg. Politiet kjører ham til legevakta.

Klokka 02.41 er det slåssing ved Seven/Eleven. To utlendinger har stukket av da politiet rekker fram.

Klokka 02.44 meldes det om promillekjøring på Gartnerløkka.

Klokka 02.45 må et par roes ned i Kuholmsveien.

Klokka 03.05 er det ny krangel ved Mc Donalds, men nå har ikke politiet kapasitet. Noen patruljer er utenfor Kvadraturen, andre er på vei inn med folk i fyllearresten.

Nede ved Havanna har de fleste gått hjem. Fire ungdommer klapper en politimann på skuldra og takker for at de holder gatene sånn noenlunde trygge.

Klokka 03.17 er vi på politihuset for å intervjue nattens innsatsleder. Men han må bryte avtalen. Utlendinger slåss med balltre i Kuholmsveien. Den ene har stukket av når politiet kommer, en skadet person ligger igjen. Han kjøres til legevakt.

Se intervjuet her.

En politibil uler avsted fordi en mann forsøker å trenge seg inn i et hus. Han hevder han leter etter ei dame.

I utelivsområdet stilner det. En og annen sitter og fryser med hodet i fanget og oppkast på knærne, i natta som nå er blitt frostkald.