LINDESNES: — Skal jeg være ærlig, tror jeg at vi få større kommuner på sikt. Både av økonomiske grunner og for å kunne gi våre innbyggere et så godt tilbud som mulig, sier Janne Fardal Kristoffersen (H), ordfører i Lindesnes.

I forbindelse med samhandlingsreformen, må kommunene samarbeide om enda flere oppgaver. Mandag sa ordfører i Evje og Hornnes, Bjørn Ropstad (KrF), at stadig mer interkommunalt samarbeid neppe er bærekraftig over tid. Han vil ha sammenslåing.

I Lindesnes er ordføreren enig.

— Dette er ikke noe vi utreder, men spørsmålet kommer stadig opp. Det kommer fra enkeltpolitikere som spør seg om det ikke hadde vært bedre å slå seg sammen.

Frivillig tvang

I andre deler av Agder er ordførerne negative til sammenslåing. Det gjelder både Kvinesdal, Lyngdal, Lillesand og Birkenes. Også i Setesdal er ordførerne negative, bortsett fra Ropstad i Evje og Hornnes.

— Vi er tre like store kommuner i vår region og føler oss godt skodd til å ta de utfordringene som møter oss. Når du har kommuner på under tusen innbyggere, blir det andre forhold, sier Ingunn Foss (H), ordfører i Lyngdal.

En slik kommune er Audnedal, nabokommunen til Lindesnes. Ordfører Tønnes Seland (Bygdelista) tror kommunen kan bli nødt til å slå seg sammen.

— Jeg tror vi har lite å hente på å slå oss sammen, men ser ikke bort fra at det er slik det vil ende. Frivillig tvang er nok medisinen som vil komme, sier Seland som ikke har noe sans for utspillet fra Ropstad.

— Jeg sier bare: "look who's talking". Dette kommer fra en ordfører som vil ha større omland rundt sin kommune. Det hadde vært mye bedre for han om det var Bykle, Bygland og Valle som kom til Evje og Hornnes og ville ha sammenslåing.

Flere alternativer

I Lindesnes er Janne Fardal Kristoffersen villig til å se både til Mandal og Lyngdal hvis sammenslåing skulle bli aktuelt. Til tross for at Lindesnes er mindre enn dem.

— Det er helt klart at skal en sammenslåing ha effekt, må kommunene være på 25.000 innbyggere. Det har liten effekt at to små kommuner slår seg sammen.

Men i småkommuner som Audnedal, frykter ordfører Tønnes Seland at en nabo som Mandal vil overkjøre Audnedal fullstendig gjennom flertallet de vil få i et nytt kommunestyre. I tillegg mener han de har mer enn nok med egne problemer og at det er en forskjell mellom indre Agder og kysten.

— Jeg vil heller at vi slår oss sammen med en innlandskommune. De har en mer lik oppfatning av hva som er det gode liv. De mer pompøse tingene har vi ikke noe til overs for, sier Seland, men legger likevel til at Lindesnes ikke er helt utelukket.

Styrer unna

Professor ved UiA, Dag Ingvar Jacobsen, har studert samarbeidsformer mellom kommuner. Han mener kommuner i dag kan samarbeide på så mange områder at de unngår sammenslåing (se egen sak).

Det blir bekreftet av flere ordførere.

— Vi samarbeider godt i dag, og jeg mener ikke det demokratiske problemet ved samarbeid er så stort. Problemet i dag er at mer makt blir overlatt til fylkesmannen og sentrale organ, sier Arild Windsland (H), ordfører i Birkenes.

- Samarbeider for å slippe sammenslåing

Professor i samfunnsvitenskap ved UiA, Dag Ingvar Jacobsen, har forsket på samarbeid mellom kommuner. Han sier kommunene i dag har mulighet til å samarbeide på praktisk talt alle felt. Det demper presset på å slå seg sammen.

— Vi ser at når kommuner går inn i et interkommunalt samarbeid, er motivet for mange å unngå sammenslåing en gang i fremtiden, sier Jacobsen.

Med den nye modellen samkommune, kan kommunene også samarbeide om såkalte prinsippielle tjenester som skole og omsorg.

— Det gjør sammenslåing mindre aktuelt for mange, sier Jacobsen.

Han er enig i at det ikke nødvendigvis er et stort demokratisk problem med samarbeid i stedet for sammenslåing.

— Hovedutfordringen er ikke demokratisk, men at det blir så mange avtaler og ordninger at det blir rotete og vanskelig å holde styr på. Det vil du rydde opp i ved en sammenslåing.