KRISTIANSAND: — Vi innser at vi må løse situasjonen. Ikke som en nasjon, men i Europa som en helhet, sa Jan Otto Johansen under debatten på Haandverkeren torsdag kveld.

Sammen med Høyre-politikeren Michael Tetschner hadde Johansen tatt turen til Kristiansand for å diskutere tigging under debatten Ordskifte. Som journalist har Johansen jobbet med, og skrevet flere bøker om, romfolket.

Jan Otto Johansen har rettet søkelyset mot romfolkets situasjon og formidlet verdifull innsikt i deres kultur og historie og vant derfor Fritt Ords Honnør. Foto: Kristin Eide

— De er det første paneuropeiske folket i Europa. De anerkjenner ikke stater eller grenser og kommer ikke fra områder med olje og gass, forklarte Johansen.

Statens ansvar

Tetschner viste til at Europa er bygd opp i ulike stater og at EU mener at opphavslandet skal ha primæransvaret for egne innbyggere. Når folk flytter seg over landegrensene uten å kunne forsørge seg selv skaper dette problemer for velferdsstaten.

— For dem blir det en alternativ sysselsetting å tigge. De skraper smulene fra velferdsbordet, sa Tetschner.

Han mener at det går formidable beløp tapt når tiggerne ikke er i ordnært arbeid, men sa seg enig i at en trenger en internasjonal løsning for romfolket. Høyre-politikeren foreslo blant annet å sette opp skoler i de områdene man vet at mange av tiggerne stammer fra.

— Vi kan sette opp skoler sammen med andre EU-land. Inntaket vil sørge for at neste generasjon kan være med å bygge landet videre, fortsatte Tetschner.

Diskriminering

— Utmerket! Jeg er helt enig, repliserte Johansen.

Gjennom den to timer lange debatten var dette en av de få tingene Tetschner fikk støtte fra salen for. Johansen la raskt til at alle undersøkelser viser at romfolk ikke får jobb til tross for utdanning.

— Det er en paneuropeisk oppgave å se til at folk ikke blir diskriminert i landet der de er født. Selv om man er en kulturell minoritet er dette landet hvor man er hjemmehørende, understreket Tetschner.

Løsgjengerloven

Han ønsker også gjeninnføre løsgjengerloven som ble opphevet i 2006, men ble møtt av kritiske spørsmål fra ordstyrer Pål Hetland, som mener dette vil ført til for mye arbeid for politiet som allerede er overbelastet. Også Hetlands far grep ordet og kalte dette utspillet populistisk, og mente det vil være vanskelig for justisdepartementet å definere tigging.

Flere av de nærmere 50 fremmøtte grep ordet, og samtlige ga sin støtte til tiggerne. Flere sa at disse ikke står for alvorlig kriminalitet, og at de personlig er mer redde for å gå hjem i julebordsesongen.

Pål Hetland mener også at oljerikdommen, og den forurensingen det har medført for resten av verden, gir Norge et ansvar for å støtte opp om fattige.

— Skulle ikke vi prøve ut medmennesklighet, spurte han.