KRISTIANSAND: — Jeg tror dette er en ordning arbeidstakerne vil bli glade i, uttaler gruppeleder Tor S. Utsogn (Frp) til Fædrelandsvennen.

Det var før jul i fjor at det politiske flertallet i Kristiansand ba administrasjonen utrede en motivasjonsordning. Det er nå gjort, og konklusjonen er klar:

«Prøveprosjekt for motivasjonsordning av ansatte/enheter med lavt sykefravær gjennomføres ikke.» heter det i innstillingen til kommunalutvalgets møte tirsdag.

I stedet ønsker rådmannen å etablere en innsatsgruppe som bistår enheter med høyt sykefravær, samt nye rutiner for å følge opp lederes kontakt med syke medarbeidere.

5000 kroner ekstra

Men Utsogn mener fortsatt bonusordningen er beste medisin mot fravær.

— Dere kan komme til å trumfe den igjennom?

— Det er klart vi kan gjøre det. Nå må vi komme sammen med Høyre, KrF og Pensjonistpartiet og se om det finnes andre eller bedre løsninger, men for min del tror jeg på motivasjonsordningen, svarer gruppelederen.

Han har tidligere nevnt som eksempel en modell hvor alle ansatte i en avdeling eller sektor får 5000 kroner ekstra i årslønn hvis de ikke er borte fra jobb. Så trekkes det et beløp for hver dag de er syke, for eksempel 500 kroner. Er de mye syke, får de ikke bonusen. Er de aldri syke, får de hele bonusen.

Ifølge rådmannen har en del bedrifter og kommuner innført belønningsordninger, med lavere fravær som resultat. Når man likevel anbefaler å la være, begrunnes det blant annet med motstanden fra de tillitsvalgte. De kan blokkere en forsøksordning som ifølge Hovedavtalen forutsetter enighet mellom partene.

- På en skånsom måte

– Dette er forferdelig, rett og slett. Tap av lønn for å være syk vil presse folk til å gå på jobb når de er syke og bør være hjemme. Jeg er skremt over at det nye flertallet i byen tenker så reaksjonært, har distriktssekretær Elisabeth Haaversen i LO Vest-Agder tidligere uttalt til Fædrelandsvennen.

Frp tror imidlertid det er mulig å få ansattes organisasjoner på glid.

— Jeg tror heller dette er uttrykk for motvilje i administrasjonen enn reell uvilje fra de ansatte. Jeg tror de vil være med så lenge vi innfører dette på en skånsom måte, der vi tar hensyn til småbarnsfamilier og svake grupper. Ingen skal ha ulemper ved en slik ordning, men noe av kommunens besparelse skal tilføres de som har lavt fravær, sier Tor S. Utsogn.

Sykefraværet i Kristiansand kommune lå i fjor på 8,3 prosent, et par tideler opp fra året før. Trenden fortsetter i første halvår 2012, med 9,9 prosent. Hvis man skulle dekke opp hele 2011-fraværet med vikarer, ville det koste kommunen 90 millioner kroner.