På Nedre Torv har selgere fra Frankrike, Belgia, Italia, Spania, Holland og Polen satt opp sine boder. Denne gangen er de her fra 16.-20. oktober. Foto: Anne Smith Lorentz
Italienske fristelser fra Sicilia. Foto: Anne Smith Lorentz
Handler: Florea Maria-Rachila selger oster, skinker, oljer og diverse fra Italia. Her er det Rebecca Guttormsen og Caroline Holstein som handler gorgonzola ost. Foto: Anne Smith Lorentz
Fjongt: Det er ikke bare mat som selges. På torvet finner du kanskje en passende hatt. Foto: Anne Smith Lorentz
Søtt: Det er også noe til dessert, som fudge i de fleste farger og smaker. Foto: Anne Smith Lorentz
Pølse: Den italienske salamien henger og frister kristiansanderne ut denne uka. Foto: Anne Smith Lorentz

KRISTIANSAND: — I serve spanish food, sier Giovanni D'Anna, og heller ris over den spanske paellaen. Oppi den store gryta ligger kylling, svin og diverse grønnsaker og godgjør seg. Spanjolen er på kristiansandsbesøk for andre gang i år. Og skal sammen med resten av det tradisjonelle markedet være i byen til lørdag.

— Jeg liker meg i denne byen. Det er masse folk, og hyggelig, sier han, og beklager at han ikke kan stoppe helt opp med matlagingen for å snakke med Fædrelandsvennen. Rundt ham oser det av uvante lukter, i alle fall på disse kanter.

De internasjonale selgerne byr på smaksprøver av kjeks, oliven, italienske delikatesser, franske og sveitsiske oster, engelsk sjokolade, nederlandske Tofee-vafler, tysk grill og mye mer.

Uvitende

Ved en av de italienske utsalgene stopper flere opp, og får smake parmesanskinke og forskjellige oster.

— Dette er kjempeflott. Jeg visste ikke om det, sier Caroline Holstein. Hun er opprinnelig fra Holland, har allerede kjøpt en ost fra hjemlandet, når hun handler en gorgonzola fra Italia.

Bak disken smiler en fornøyd italiener.

— Her har vi mye godt. Antipastri fra Sicilia, parmaskinke og ikke minst hjemmelaget parmesan, forteller Florea Maria-Rachila. Hun beklager dårlig engelsk, men det er bare en del av sjarmen. Maten, lukten og synet, forteller det som trengs å bli fortalt på torvet i disse dager.