KRISTIANSAND: — Det er ikke samsvar mellom målgruppene knyttet til kommunens arealkrav og befolkningens aldersprofil, sier Per Gunnar Uberg , rådgiver plan og analyse i Kristiansand kommune.

Han snakker om kommunens krav om å etablere blant annet barnehager i tilknytning til nye leilighetsbygg.

Per Gunnar Uberg, rådgiver plan og analyse i Kristiansand kommune. Foto: Siri Hardeland

— Det er krav om arealer til barnehager i flere nye boligområder, både på Lumber, på Marvikssletta, på Silokaia og på Bjørndalsjordene, forteller han.

Fem boligkomplekser

Uberg har analysert hvilke aldersgrupper som bor i fem leilighetsbygg i og rundt sentrum av Kristiansand; på Tangen, i Østre Strandgate 20-23, på Strandpromenaden 9, på Høivold Brygge og i Agder Allé 4 (Solbygg) (se grafikk).

Bygningene inneholder til sammen rundt 700 personer.

— Statistikken viser at nye, moderne leilighetsbygg som bygges i Kristiansand, får en klar eldreprofil, det vil si mennesker i alderen 60, 70 og 80 år. Eldreprofilen forsterkes ettersom de eldre blir boende. Solbygg sitt anlegg, i Agder Allé 4, ble bygget i 1946, og er et godt eksempel. Nå er det ingen barn i Solbygg, og det er en betydelig andel eldre som bor der, forteller han.

Per Gunnar Uberg har kartlagt hvilke aldersgrupper som bor i fem leilighetsbygg i og rundt Kristiansand sentrum. Alle har en sterk eldreprofil.

Ingen barn

Uberg sier at det hevdes at et generasjonsskifte vil føre til at barnefamilier bytter plass med de eldre i leilighetskompleksene i byen.

— Solbygg har vært gjennom flere generasjonsskifter. Resultatet er altså null barn, slår Uberg fast.

Derfor mener han at det blir feil av kommunen å kreve arealer til barnehager i tilknytning til nye leilighetsbygg.

Eldrebølgen

Rådgiveren mener det i mye større grad bør legges til rette for den kommende eldrebølgen.

— Kommunens arealkrav bør heller knyttes til tiltak som kommer den forventede befolkningen til gode, som nærbutikk, fellesrom, café og møteplasser og sosiale fellestilbud for eldre - fremfor barnehager, sier Uberg.

— Alle steiner må snus for å løse utfordringene rundt eldrebølgen. En av disse steinene er å optimalisere omgivelsene rundt de eldre, slik at de i større grad kan ta vare på seg selv. Folkehelseutfordringer som ensomhet og passivitet kan forebygges på denne måten. Folkehelseaspektet er hjemlet i loven, fortsetter han.

- Hva tror du er årsaken til at eldre i stor grad bosetter seg i disse bygningene?

— Dette er sentrumsnære leilighetsbygg med høy standard. Prisnivået spiller selvsagt inn, men også det at barnefamilier ikke trives så godt i blokker med en viss høyde, sier Uberg, som også tror at barnefamilier flytter fra byggene på grunn av at det bor få barn der.

- Best å sikre seg barnehagetomter på forhånd

Oppvekstdirektøren i Kristiansand mener at kommunen unngår dyre midlertidig løsninger hvis det legger til rette for barnehagetomter i tilknytning til nye boligområder.

— Vi må etablere tomter i tilknytning til nye boligområdet, i tilfelle det blir behov for barnehager. Det er best å sikre seg barnehagetomter på forhånd, fremfor å komme på etterskudd, sier Arild Rekve , oppvekstdirektør i Kristiansand kommune.

arild rekve.jpg Foto: Torstein Øen

Han sier at det ble satt av ei barnehagetomt på Tangen, da leilighetskompleksene i området ble etablert.

— Der var det planlagt en barnehage, men vi sa tomta fra oss da vi så at vi ikke fikk behov for den, sier Rekve.

— Det er bedre å reservere arealer på forhånd. Vi kan heller gi arealene til andre formål hvis vi ikke får behov for dem, påpeker han. Rekve sier at hvis kommunen kommer i en situasjon der barnehagetomter mangler, kan det medføre dyre, midlertidige løsninger.

- Hva tenker du om å legge til rette for tilbud til eldre på et slikt areal, hvis det ikke er behov for en barnehage?

— Det er en relevant tanke, men det er det helse- og sosialsektoren som må avgjøre, sier Rekve, som mener det gjøres en kjempejobb når det gjelder arealplanlegging i Kristiansand kommune.