KRISTIANSAND: — Jeg ønsker på det sterkeste å oppfordre ordføreren og varaordføreren til å revurdere sin oppfatning i denne saken, og håper det ikke går prestisje i å skulle stå på sitt. Det er trist at denne diskusjonen har endt opp med slikt surr, sier Skisland til Fædrelandsvennen.

Reduserte omfanget av minnesmerket

I forrige uke ble det kjent at Kristiansands toppledelse har gått inn og justert arbeidsgruppens forslag til utforming av minnesmerket etter 22. juli. Ifølge ordførerduoen har arbeidsgruppen nedsatt av bystyret gått ut over sitt mandat. De to hevder arbeidsgruppen kun skulle arbeide med lokalisering, ikke utforming.

Jørgen Kristiansen (KrF) og Arvid Grundekjøn (H) ønsker blant annet en mindre platting rundt minnesmerket. De ønsker heller ikke flere innførselsveier og mer belysning slik arbeidsgruppen har ytret ønske om.— Her snakker vi om altfor små endringer til å lage en type sak som de nå har gjort, mener Skisland.

Den tidligere KrF-ordføreren er nå medlem av Arbeiderpartiet. I dag vil hans parti ta opp saken når formannskapet møtes. Om nødvendig ønsker partiet og ta diskusjonen til bystyret.

Viktig for samfunnet

Skisland mener det er to viktige begrunnelser for å lytte til arbeidsgruppen.

— For det første handler det om å vise raushet og respekt overfor dem som ble direkte berørt av 22. juli-terroren. I tillegg betyr denne saken utrolig mye for de fleste av oss som står rundt. Dessuten er det viktig for hele samfunnet at vi får et godt synlig minnesmerke som kan markere engasjementet og troen på et åpent samfunn. Det er verdier som er viktig for alle, sier Skisland.Gamleordføreren sier han ble svært overrasket da han leste om ordførernes håndtering av saken.

— Jeg ble veldig overrasket, og mener det var uklokt det de gjorde.

— Men har du forståelse for at man må sette grensen et sted?- Jo, det forstår jeg. Men jeg mener det er snakk om altfor små endringer til å lage så mye støy om. I denne saken mener jeg det hviler et ekstra ansvar på de to til å løfte fram denne saken på en god måte, sier Skisland.

- Trist vending

Også tidligere ordfører i Kristiansand, Per Sigurd Sørensen, har liten forståelse for toppledelsens handlemåte i saken.

— Det er trist at denne saken har tatt en slik vending. Når får vi en markering som vi ikke er samlet om på en slik måte som vi burde. Jeg mener vi burde ha gått for den løsningen som ble foreslått av Trond Blattmann og arbeidsgruppen. Dette skal stå til evig tid, og da må vi gjøre det på en god måte, sier Sørensen.

— Saken er blitt kalt smålig og pinlig. Hva synes du?

— Det er ikke vanskelig å ha forståelse for dem som ytrer dette, sier Sørensen.