GRIMSTAD: I dag konstitueres det første Sørlandsting og blant sakene som skal diskuteres er likestilling og levekår. Der ønsker Eriksen og Ropstad å ta opp problematikken rundt elever som ikke fullfører videregående opplæring.

— Disse elevene er gullgruve i en landsdel som skriker etter arbeidskraft, mener de to. Nå ber de regjeringen og Stortinget endre regelverket som ikke gir denne gruppen rett til videregående opplæring igjen før de er 25 år.

— 1500 unge som ikke fullfører videregående opplæring, er veldig mange. Vi må sørge for at store deler av denne gruppa får seg en utdannelse og jobb.

Ingen enkel løsning

I Aust- og Vest-Agder er det i overkant av 1150 elever som årlig ikke fullfører sin videregående opplæring. Andelen er i følge statistisk sentralbyrå og de to KrF-erne på rundt 30 prosent. I tillegg kommer andelen som ikke fullfører såkalt påbyggingsår. Det dreier seg om i overkant av 330 personer årlig.

Eriksen og Ropstad peker på at det er ikke noen enkel løsning på problemet. En viktig hemsko er at rettigheten til videregående opplæring faller bort etter fire år. Etter dette må man vente til fylte 25 år før man får nye muligheter. I likhet med LO ønsker de to å endre dette regelverket.

— Hvis en ferdig utdannet baker viser seg å være allergisk mot mel, må det være en mulighet for omstilling og ny utdannelse, sier Ropstad.

Skryter av Node

KrF-erne på Stortinget mener lærerne må utfordres tøffere på problemstillingen. Allerede fra barneskolen må det bevilges mer til etter- og videreutdanning av lærere.

— Vi vil også utfordre fylkeskommunen mer på hva de tenker å gjøre for å hindre frafall eller gi studenter nye muligheter, sier de to som samtidig roser at problemstillingen de siste år har langt større oppmerksomhet i skolesektoren.

— Samtidig vet vi at Node-bedriftene ønsker å gi 1000 personer et kompetanseløft og ønsker et spleiselag rundt dette. Dette er en gavepakke til landsdelen og et enormt kompetanseløft. En modell der stat, kommuner, fylkeskommuner og bedrifter sammen sørger for videreutdannelse og økt kompetanse, kommer alle til godeog må utvikles.

Sørlandstinget

I dag etableres Sørlandstinget, der ordførere, fylkesordførere og stortingspolitikere skal samles. Eriksen og Robstad mener dette er en viktig sak for Sørlandstinget og håper man vil se på konkrete saker som er viktig i forhold til diskusjonene rundt levekårsutfordringene i landdelen.

— Vi trenger en arena der alle parter møtes, så får heller ordførerne i regionen ta en diskusjon på hvilke møteplasser de ønsker seg, sier de to i forhold til diskusjonen rundt behovet for et Sørlandsting.

— Det er viktig at vi får formalisert en slik møteplass, og det kan bli viktig i forhold til utviklingen av landsdelen, sier Eriksen og Ropstad.