BYGLANDSFJORD: – Det er jo ikke noe særlig kjekt når du må ligge oppe i lyngen for å sole deg ved vannet, sier Olav Neset, eier av Neset camping i Byglandsfjord.

Neset har i sommer fått flere henvendelser fra badegjester som ikke finner igjen de mange strendene rundt Byglandsfjorden. Vannstanden har vært uvanlig høy i det regulerte vannet.

– Konstant fullt

– Det har vært konstant fullt her i hele sommer, så alle badestrender har vært oversvømt. Det har aldri vært så ekstremt som i år, sier Neset.

I helga viste vanntemperaturen over 22 grader i det populære badevannet. Neset synes derfor er synd at de mange badestrendene har vært ubrukelige for gjestene.

Klager

Det er Otteraaens Brugseierforening som er ansvarlig for reguleringen av Byglandsfjorden. Selskapet er en sammenslutning mellom Agder Energi Produksjon, Skagerak Kraft, Vigelands bruk og Otra Kraft.

Daglig leder Reidar Ove Mork har fått en rekke klager på sommerens høyvann.

– Det er aldri moro å få klager, men vi har ikke brutt reguleringsreglementet i sommer, sier Mork.

Vannstanden har imidlertid vært opp mot det høyeste tillatte innenfor retningslinjene Otteraaens Brugseierforening må forholde seg til.

– Må være sånn

– Man må egentlig bare regne med at det må være sånn. Vi har våte sommere og tørre sommere. Vi følger de retningslinjene vi har, sier Mork.

Den daglige lederen forteller at det er mange hensyn å ta i forhold til reguleringen, men at det er kraftproduksjonen som til syvende og sist er avgjørende for vannstanden i Byglandsfjorden.

Krever endring

Olav Neset mener sommerens situasjon bør få etterspill. Han mener kommunen og kraftprodusentene må finne løsninger som tilfredsstiller både de som bruker vannet og de som skal tjene penger på det.

– Akkurat nå har det begynt å minke litt på vannet her, så nå dukker strendene opp igjen. Men jeg håper ikke høy vannstand også skal ødelegge kommende sommere, sier Neset.

– Vi vil se på om det er noe vi kan gjøre bedre ved lignende sesonger senere, avslutter Mork.