KRISTIANSAND: — Det er ingen god idé, og vil bli vanskelig eller umulig å gjennomføre, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

For under et år siden lanserte han selv ideen om bomring rundt Sørlandsparken og parkeringsavgift utenfor butikkene i området. Da var bakgrunnen handelsstriden mellom sentrum og Sørlandsparken.

Nå er Kristiansen førstemann til å ta til orde imot et lignende forslag som kommer fra Samferdselsdepartementet. De politiske partiene diskuterte saken på sine gruppemøter mandag kveld.

— Vi har hatt en grundig runde på dette i partiet vårt, og kommet frem til at det er andre måter å redusere forurensning fra biltrafikken på, for eksempel flere hurtigladere til el-biler, sier Kristiansen.

Han påpeker at han aldri kom med et konkret forslag i fjor, men tenkte høyt i et intervju med NRK Sørlandet.

Vil redusere bilismen

Onsdag skal formannskapet i Kristiansand diskutere forslaget til parkeringsloven. Samferdselsdepartementet har sendt ut på høring forslag til ny lov som skal gi kommunene mulighet til å pålegge betalingsparkering eller innføre maksimumsbestemmelser om gratisparkering på private parkeringsplasser som er offentlig tilgjengelige. Lovens formål er å redusere biltrafikk.

I Kristiansand ville det bety at kommunen får anledning til å pålegge parkeringsavgift for eksempel utenfor Vågsbygd Amfi og i Sørlandsparken.

Administrasjonen i Kristiansand støtter forslaget på betingelse av at det ikke gjøres innskrenkninger i den lokale selvbestemmelsen.

Arbeiderpartiet i Kristiansand er enige med administrasjonen og sin egen regjering.

Selvbestemmelse

— Vi ønsker at kommunene skal få mulighetene til å bestemme dette selv. Derfor støtter vi lovendringen som gir kommunene mulighet til å innføre parkeringsavgift utenfor sentrum, sier gruppeleder Mette Gundersen (Ap).

Hun vil likevel ikke si noe om hun vil stemme ja eller nei den dagen p-avgift ved kjøpesentrene kommer opp som et forslag.

— Vi vil gi kommunen dette verktøyet. Men vi har ikke tatt stilling til om vi ønsker avgiften utenfor kjøpesentrene våre, sier Gundersen.

- Kan bli pressmiddel

Jørgen Kristiansen er redd dette i neste runde kan komme som et pressmiddel fra regjeringen.

— Dersom det er åpnet for at kommunen har lov til å pålegge kjøpesentrene parkeringsavgift, kan vi bli presset på samme måte som regjeringen presset oss i saken om rushtidsavgift, sier Kristiansen.

Hans koalisjonspartner i Høyre, Hans Otto Lund, er like klar.

— Det vil være et overgrep mot den private eiendomsretten å pålegge andre grunneiere å innføre parkeringsavgift. Dessuten vil det bli helt umulig å gjennomføre, sier Lund.

- Vil gi jevnere konkurransevilkår

Kvadraturforeningen mener parkeringsavgift i Sørlandsparken vil gi mer rettferdig konkurranse mellom byen og kjøpesentrene.

— Vi er for mest mulig like konkurransevilkår, sier daglig leder av Kvadraturforeningen, Harald Andersen. Han mener det er urettferdig at bomringen ligger rundt bykjernen, og at kundene deres er tvunget til å betale parkeringsavgift, mens de står gratis i Sørlandsparken.

— Parkering er et viktig element for mange kunder. Når de slipper det utenfor bykjernen, er det mange som velger å handle andre steder. Derfor synes vi det er et riktig forslag som nå er kommet. Blir det parkeringsavgift utenfor byen, så gir det mer like vilkår, sier Andersen. Han ser at parkeringsbestemmelsene i byen er med på å redusere bilbruken der, men tror det i stedet fører til at mange reiser ut av sentrum for å handle.