ARENDAL/GRIMSTAD: Det kunne forsker Alf Ring Kleiven ved Havforskningsinstituttet på Flødevigen fortelle Stortingets energi— og miljøkomité, som i dag besøkte Aust-Agder. Som kjent starter hummerfisket 1. oktober og spenningen er stor når det gjelder årets fangst.

Man har tall på hummerfangst helt tilbake til 1928, og etter en topp i 1960 har antall hummer som er fanget blitt drastisk redusert. Men for tre, fire år siden snudde tendensen og nå går kurven litt opp igjen.

— Derfor er vi meget spent foran årets sesong, sier Kleiven.

Undersøkelse

I 2008 gjennomførte forskerne en større undersøkelse på Sørlandet, og i 2010 i Vestfold og Østfold. Fra Risør i øst til Lindesnes i vest vil man i neste uke sette ut rundt 23.000 hummerteiner. I løpet av en uke vil det altså være hummer over minstemålet i hver tiende av disse teinene. Det viser tallene for 2008, og fangsthyppigheten ble bekreftet under undersøkelsen i fjor.

Men det lønner seg å være ute den første uken. Tallene som samles inn fra frivillige, viser at antall hummer synker drastisk i tiden fram mot fangstslutt 30. november. Ved Flødevigen anslår man at 65 prosent av hummerfisket er fritidsfiske.

Forskningsfelt

Forskerne ved Flødevigen har også fire-fem forskningsfelt på Sør- og Østlandet der det er forbudt å fiske etter hummer med teiner. Etter få år har størrelsen på hummeren i området økt, og hummeren produserer langt mer egg enn de mindre. Der det er lov å fiske etter hummer, er det sjelden man finner hunnhummer over minstemålet på 20 centimeter.

Stortingets energi- og miljøkomité kom i strålende solskinn båtveien til forskningsstasjonen og kunne med egne øyne få med seg Arendals-skjærgården. Medlemmene av komiteen kom fra en presentasjon av tidevannsteknologi på Tromøya, via Torungen fyr og til Flødevigen. I dag besøker de Campus Grimstad, etterpå drar de til Gamle Hellesund der de skal diskutere strandsoneforvaltning med ordførerne i Lillesand og Tvedestrand.