MANDAL: Dermed ble det et ordførerskifte i Mandal. Tidligere ordfører Alf G. Møll (Frp) tapte kampen med bare én stemme.

— Vi valgte Askildsen fordi det for oss, i MDG, er et tettere ideologisk bånd opp den fraksjonen enn det ville vært mot FrP og H. Dessuten har Askildsen lovet oss mer midler til utbygging av sykkelstier i Mandal, noe som var meget viktig for oss, sier Torgrim Olsen i MDG til fvn.no.

VARAORDFØRER: Tore Askildsen gratuleres av Even Tronstad Sagebakken fra Ap som blir ny varaordfører i Mandal etter kveldens avgjørelse. Foto: Jarle R. Martinsen

Det var nemlig den ferske politkeren Uwe Bongsted og resten av styret i MDG som til slutt avgjorde hvem av Møll og Askildsen som fikk ordførervervet.

Men det tok hele tre døgn før det hele ble bestemt. I går kveld bestemte nemlig KrF seg for å bryte samarbeidet de har hatt med Frp gjennom fire år. I stedet gikk de til Ap, som vil gi KrF ordførerklubba. Både SV og Venstre støttet også Askildsen.

Senterparitet støttet derimot Møll. Dermed stod det 17-17 i bystyret, og det ble opp til Bongsted å bestemme hvem som ble ordfører.

På bakgrunn av dette har de to fraksjonene tidligere i dag vært på frierferd hos MDG.

I bytte mot sin støtte krevde MDG at de skal få lede landbruksstyret i Mandal. De krevde også at landbruksstyret skal få et mye sterkere miljøpreg og skifte navn til Miljø— og Landbruksstyret. Dette gikk begge fraksjonene med på.

I et møte i kveld bestemte MDG seg til slutt for at Bongested skulle gi sin stemme til Askildsen. Dermed vippet han resultatet til 18-17 i favør av Askildsen, som dermed ny ordfører i kommunen.