KRISTIANSAND: En 20 år gammel mann fra Marokko, med spansk statsborgerskap, har tilstått en overfallsvoldtekt i Baneheia i mai i fjor, en ny overfallsvoldtekt 26. juni og en voldtekt i en båt i Otra i fjor sommer.

Den 19 år gamle mannen fra Algerie er dømt for medvirkning til overfallsvoldtekten natt til 26. juni, men i lagmannsretten i forrige uke sa 20-åringen at de var like aktive begge to under overgrepet.

Dette benekter 19-åringen, og forklaringen til den eldste stemmer ikke overens med hvordan den unge kvinnen opplevde voldtekten.

RETTSBELÆRING: Tirsdag skal lagmann Reidun Wallevik gi juryen sin rettsbelæring før det tas standpunkt til skyldspørsmålet. Foto: Hallgeir Oftedal

Aktor, statsadvokat Beate Rullestad Jansen, kommer derfor antakelig til å legge til grunn at 19-åringen bare hadde en medvirkningsrolle, og bør bli dømt for dette.

Bevisgjennomgang

Før juryen på fem kvinner og fem menn trekker seg tilbake for å ta standpunkt til skyldspørsmålet for 19-åringen, skal lagmann Reidun Wallevik gå gjennom bevisene i saken.

Hennes oppfatning av bevisene er bare veiledende for juryen. Den gjennomgang lagmannen tar av de juridiske sider av saken må juryen følge.

Den 20 år gamle mannen som ble dømt til ti års fengsel i tingretten for tre voldtekter, har frafalt sin anke over skyldspørsmålet. For ham skal lagmannsretten til slutt bare foreta en fornyet vurdering av straff.

Fem år ubetinget

Juryen tar standpunkt til skyldspørsmålet for 19-åringen, og bevistemaet er om han var medvirker eller like aktiv som 20-åringen.

I tingretten ble han dømt til fem års ubetinget fengsel for medvirkning.