Jørgen Kristiansen Foto: Tore-Andr Baardsen

KRISTIANSAND: — Jeg håper med dette å få i gang en abortdebatt, jeg er motstander av dagens abortlov og mener det er for lite fokus på denne, sier Kristiansen.

— De virkemidlene Nessa brukte i sine abortaksjoner utover 80-tallet og tidlig 90-tallet var sterke og mange var uenige, men jeg mener at når man tenker på alle fostre som blir drept, så er ikke det riktig, og den saken fortjener et større fokus enn den får i dag.

— Jeg vil ikke bruke slike sterke virkemidler som hanbrukte. Jeg vil kjempe denne saken på demokratisk vis og verbalt, sier Kristiansen.

Facebook

På sin Facebook-profil skriver Kristiansen:

"Her er artikkelen om Ludvig Nessa. Han er en av få som har stått opp mot abortloven og alle de fostrene som hvert år blir drept i Norge", skriver Kristiansen og viser til følgende artikkel.

Jørgen Kristiansen Foto: Tore-Andr Baardsen

Kristiansen har lagt ut kontonummeret til Nessa på sin Facebook-side, og peker på at det i artikkelen fortelles om at Nessa i dag er fratatt hus og hjem som følge av bøtene han fikk for sine aksjoner og at de aldri ble betalt.

Abort etter voldtekt

— Ludvig Nessa er sterk motstander av abort, også på kvinner som er voldtatt. Støtter du ham i dette?

— Dette er en klassisk diskusjon, som vi blant annet diskuterte mye da jeg var KrFU-er. Jeg registrerer også at dette i disse dager er en sak i valgkampen i USA. Mitt prinsipielle synspunkt er at det skal helt spesielle årsaker til for å drepe et menneske i mors liv. Jeg skal ikke si at det ikke finnes årsaker som sykdommer og lignende.

— Men du svarer ikke på mitt spørsmål om voldtekt.

— De tingene der er vanskelig, sier Kristiansen og peker på at dette er en viktig etisk debatt.

— Dette er en diskusjon om etikk, hva et menneskeliv er verd. Landet trenger en ny abortdebatt, og hvis dette kan bidra til at vi får den debatten på banen igjen, synes jeg det er hyggelig. Veldig ofte blir abortdebatten tiet i hjel, mener Kristiansen.

Ja til prevensjon

— Helt til slutt. Nessa er også imot prevensjon. Støtter du Nessa i dette?

— Nei, jeg er ikke imot prevensjon. Det er en debatt i den katolske kirken, og mer et teologisk spørsmål, avslutter Kristiansen.

Sterke aksjoner

Ludvig Nessa ble tidlig på 80-tallet ansatt som kapellan i Borge menighet utenfor Fredrikstad. Som det står i artikkelen Kristiansen referer til på nettet ble Nessa kjent i offentligheten da han 17. mai i 1984 i Torsnes kirke i Fredrikstad kommune sa i sin preken at "abort er drap".

Sammen med Børre Knudsen gjennomførte Nessa en rekke aksjoner mot abortloven som fikk stor oppmerksomhet i media. De gikk inn på abortklinikker der kvinner ventet på abort eller nettopp hadde utført abort. De to utførte rituelle gravleggelser av dukkefostre og kjørte en likbil opp foran regjeringskvartalet.

Knudsen og Nessa var også kjent for sine små dukker, abortfostre som de kalte dem, som de dynket i ketsjup og viste fram, også i retten. Sammen med Per Kørner forsøkte de å danne et eget parti, og de dannet sitt eget prosti utenfor Den Norske Kirke i Strandebarm.

- Å nei, Jørgen, ikke du!

— Jeg reagerte kraftig da jeg så Facebook-meldingen til varaordfører Jørgen Kristiansen, sier tidligere varaordfører Mette Gundersen (Ap).

- Jeg reagerte kraftig da jeg så Facebook-meldingen til varaordfører Jørgen Kristiansen, sier tidligere varaordfører Mette Gundersen (Ap). Foto: Tore-Andr Baardsen

— Selv på Facebook er Kristiansen varaordfører for hele byens befolkning, og i en slik sak som denne mener jeg man skal trå uhyrlig varsomt, sier Gundersen.

— Ludvig Nessa er kontroversiell selv blant abortmotstandere og ikke minst i Den Norske Kirke. Å nei, Jørgen, ikke du, var den første tanken som slo meg. Jeg oppfatter Kristiansen som en litt moderne KrFer, som tilpasser seg litt den tiden vi lever i. Når han trekker fram og støtter Ludvig Nessa og Børre Ludvigsen oppfatter jeg det som grovt.

Gundersen kan fortelle at hun i sin tid på gymnaset gikk for å høre på en debatt med disse to og ble svært rystet.

— Det er med god grunn han ble fratatt kappe og krage og prestejobben, sier hun.

— Kristiansen ønsker seg en ny abortdiskusjon. Hva tenker du om det?

— Jeg diskuterer gjerne den saken igjen og igjen, sier Gundersen, som er sterk tilhenger av selvbestemt abort.

— Men når man starter debatten med å hevde at abort er drap så melder jeg meg ut. Jeg mener at kvinner må få bestemme over egen kropp.

— Kristiansen er utydelig i spørsmålet om abort etter en voldtekt. Hva tenker du om det?

— Det er ganske typisk, jeg har sett flere debattanter legge seg på det nivået, sier Gundersen.