KRISTIANSAND: — Statens vegvesen har nærmest garantert for at huset vårt skulle fjernes. På plantegningene har huset vårt vært borte. Nå føler vi at vi blir holdt for narr, sier Frode Bjørn Larsen (43).

Nye planer

Siden 2003 har han bodd i huset i Voie 3, sammen med kona Hege Veronica Larsen (34) og datteren Line (6). Familien Larsen er nærmeste nabo til Vertshuet i Voie 1. Både Vertshuset og familiens hus var planlagt revet i veivesenets første plan til utbedring og utvidelse av strekningen fra Kjoskrysset til Møvik.

Denne planen ble imidlertid avvist av byutviklingsstyret, med krav om at planen måtte utbedres for å bevare mer dyrket mark. Men veivesenet har nå kommet opp med en helt ny plan: tunnel gjennom Voiebyen.

— På trynet

Tilbake i januar 2011 sendte familien Larsen brev til Statens vegvesen, der de understreket at de ønsket å bo i huset sitt på Voie. I et møte med veivesenet ble det, ifølge dem, opplyst om at huset deres trolig måtte rives. I ett og et halvt år har familien vært innstilt på å flytte.

— Vi fikk beskjed om å kikke litt rundt på boligmarkedet, sier Frode, som forteller at eventuell oppgradering av eiendommen har blitt satt på vent.

— Det er helt på trynet å behandle folk på denne måten, fortsetter småbarnsfaren.

— Det har vært usikkerhet hele tiden. Planene om den nye tunnelen har fått begeret til å flyte over, påpeker Hege.

— Skal huset vårt rives eller ikke? Veivesenet må gi oss et svar. Blir det tunnel eller skal den eksisterende veien utbedres, spør hun.

- Har dere lyst til å flytte?

— Vi har kikket på mange fine hus. Samtidig har jeg lyst til å bo her, understreker Hege.- Men veien er farlig, med mye trafikk, skyter Frode inn.

- Skjønner dere at veiplanleggerne i Statens vegvesen også er i en vanskelig situasjon når det gjelder å gi klare svar?

— De bør ikke love noe når de ikke vet ting. De bør ikke levere ut tegninger uten at de vet hva som blir det endelige resultatet, sier Frode.

- Tror dere at det blir bygget en tunnel?

— Vi vet ikke helt hva vi skal tro, sier ekteparet.

- Vet ingenting sikkert før endelig vedtak i bystyret

Prosjektleder Asbjørn Heieraas i Statens vegvesen tror tunnelen gjennom Voiebyen blir vedtatt.

— Når det gjelder reguleringsplaner vet vi ingenting sikkert før planene er vedtatt i bystyret. Vi bruker å være påpasselige med å påpeke dette overfor berørte parter. Det har vi gjort i denne saken også. Vi kan ikke garantere noe som helst, sier Heieraas.

- Forstår du at det blir frustrasjon blant dem som er berørt ved Voie når planene plutselig blir endret?

— Det er en naturlig reaksjon. Men nå bør de berørte partene langs Vågsbygdveien heller være glade for at de slipper usikkerheten de har hatt i forbindelse med de gamle planene. Jeg tror de kan puste lettet ut og fortsette hverdagslivet. Det er ingenting som tyder på at vi vil utvide og utbedre den eksisterende veien.

- Sier du at det er sikkert at det vil bli bygget tunnel?

— Ingenting er sikkert før noe er vedtatt, men vi vet at den store majoriteten av beboere og politikere på generell basis ønsker tunnel. Dessuten har vi testet planene på byutviklingsstyret og ledende fylkespolitikere, for å finne ut om de syntes planene var fornuftige. Ingen har vært negative til denne tunnelen, noe som gir oss en pekepinn for hva som skjer videre, sier Heieraas.