MANDAL: 40 timer normal arbeidstid, tillatelse til 400 timer overtid i året og ingen bestemmelser om betaling for overtid. Slik oppsummerte NTB denne uka resolusjonen som skal opp i landsmøtet til Fremskrittspartiet 13. til 15. mai.

Andre punkter er at såkalt «nordsjøturnus» skal tillates i helse— og omsorgssektoren, og at ingen arbeidstakere skal innvilges pause før etter seks timer.

Reagerer kraftig

— Forslaget tar arbeidsmiljøloven mange steg tilbake. For å sitere min partifelle Ivar Johansen: De vil trekke norsk arbeidsliv ned i Adeccoligaen, sier fylkesleder i SV i Vest-Agder, Morten Nøding-Ekeland.

Ved bordet på kafeen i Mandal nikker nestleder i Mandal Ap Kenneth Rafaelsen. Han er tilhenger av det motsatte - en kortere, heller enn lengre arbeidsdag .

— Forsøk med 6-timersdag i Sverige viser at produktiviteten økte med den ordningen, sier han.

- Kvinnefiendtlig

40-timersuka som Frp foreslår vil nødvendigvis måtte føre til at sfo og skole må utvides deretter:

— Den vil få utrolig store konsekvenser - og er ikke minst kvinnefiendtlig: En må jobbe, og en annen være hjemme, sier han.

Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet, Kristin Vinsjevik, er ikke mildere stemt.

— Det er å rasere norsk arbeidsliv. Forslaget vil resultere i at man utsetter det å få barn. Her er vi allerede på et lavt nivå, sier hun. Jeg er skremt av forslaget, men er glad det kom - slik kan medlemmene se hva det partiet står for, sier hun.

- Bra for diskusjonen

Av Frp-representantene på Agderbenken var verken Ingebjørg Godskesen eller Henning Skumsvoll til stede på gruppemøtet der resolusjonen ble lagt fram.

— Jeg ble, som Utsogn (fylkesleder for Frp i Vest-Agder, journ. anm.), litt overrasket over ordlyden, sier Skumsvoll, og ber om tid til å sette seg inn i forslagene.

Stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) Foto: Arkivfoto

Stortingskollega Åse Michaelsen forteller det ikke var stortingsgruppa, men arbeids— og sosialfraksjonen i Frp som arbeidet fram punktene.- Noe av det er bevisst kontroversielt, og ment for å skape en debatt som arbeidsmiljøloven kan trenge. Jeg støtter for eksempel å utvide tillatt overtid til 400 timer. Og 40-timers uke er greit - du har tross alt forhandlingsrett her, sier hun - og nevner egen arbeidserfaring fra skiftordning:

— Ofte ønsket jeg jobbe lange dager og maks overtid. Noen arbeidstagere har andre ønsker, men stoppes av lovbestemmelser.

- Modig forslag

Da er hun mer skeptisk til forslaget om å ikke ha pause før etter seks timer. Det er vanskelig gjennomførbart for dem i «tunge yrker», mener hun

— Men vi tør å ta diskusjonen, og det i et valgår, tilføyer hun om eget parti.

Kritikken som blant annet fagbevegelsen har rettet mot rettet mot forslaget overrasker henne på ingen måte:

— Vi visste det i forkant, at LO og Fagforbundet ville stritte i mot. Og vi vet også hvor sterke bindinger de organisasjonene har til Arbeiderpartiet. Det vi ønsker, er en fleksibel ordning for jobbene vi har, uten at arbeidsmiljøloven skal være det store hinderet, sier hun.