JULESTEMT BARNEHAGE: Turgruppa fra Solsletta barnehage er fornøyde med julepynten i sentrum, men skulle helst sett en stjerne i toppen av den store grana. Foto: Tarald Reinholt Aas
LEDESTJERNER: Det er handelsstanden i Vennesla som står bak de hvite lysene som leder vei gjennom Vennesla sentrum. Foto: Lars Hoen
SKINNENDE: Stjerner og LED-lys pynter opp gågata i Vennesla. Bildet er tatt om formiddagen, før det verste julerushet.

Det skal være hvitt lys. Det er temaet i Vennesla, sier Nina Schei Ledang, daglig leder i sentrumsforeningen Kjøp i Vennesla (KiV). I gågata i sentrum henger skimrende girlandere med stjerner ned fra gatelyktende, og omtrent hver eneste butikk er utstyrt med sitt eget juletre – rundt tretti, alt i alt.

– Det med juletrærne er nytt i år. Og det er noe vi vil fortsette med. Dekorasjonene har fått veldig god mottakelse. Vi synes selv det lyser godt opp her, på ellers grå kvelder, sier Schei Ledang.

Foreningen Kjøp i Vennesla har hatt sine gode hjelpere i skigruppa til Vindbjart for å få opp – og vedlikeholde – julepynten i gatene.

— Vi har vært hjemsøkt av desemberværet, og Vindbjart har måttet bytte en del sikringer. Der har de vært årvåkne, roser Schei Ledang.

Lys til 100.000

Over 100.000 kroner har handelsstanden kostet på belysningen og dekorasjonene. Mesteparten ble kjøpt inn til jula 2009, med noen nye forsyninger siden, opplyser forgjengeren til dagens KiV-leder, John Terje Ruenes.

I tillegg til alt som lyser har også salgsboder og bålpanner med grillmuligheter satt folk i stemning. Bygda har vært kledd i juleskrud siden grantenningen 24. november.

— Vi ønsker å skape atmosfære, at folk skal få den gode følelsen, og at det skal være trivelig å handle her, fortsetter Nina Schei Ledang.

Barnehagen vurderer pynten

I den ene enden av gågata har 20 barn fra Solsletta barnehage slått seg til. De spiser varm tomatsuppe med makaroni, og skal snart levere julebøkene sine på biblioteket.

— Fiiint, sier de om den pyntede julegata.

Flere av barna i alderen tre til fem var med da julegrana ble tent. De har i barnehageregi hatt sin egen salgsbod, og tilbudt lykter med glassmaling og muffins til bygdefolket.

Stjerna mangler

Nå legger Marius (3) merke til noe: Den store julegrana i sentrum mangler stjerne i toppen.

— Den glemte de, roper han.

Diskusjonen om hvordan man kan få en stjerne opp dit, begynner straks i gruppa. Stige, mener en. Heisekran, sier en annen. Mathias (5) vurderer det til at handelsstanden bør bruke trampoline for å ferdigpynte grana.