AGDER: – Både i fjor og i år har det vært få julebranner. Vi er veldig fornøyd med situasjonen, sier brannsjef Jon Inge Aasen ved Brannvesenet Sør.

Vest i Vest-Agder har det likevel vært branntilløp som følge av et levende lys.

Levende lys tok fyr

– Vi har hatt en brann hvor et levende lys tok fyr i en gardin, det kan kalles en typisk julebrann. Den ble raskt slukket. Vi har også et tilfelle hvor en komfyr ble glemt, men det hadde ingenting med julebakst å gjøre, sier Aasen.

I fjor ble det registrert 424 bygningsbranner på Sørlandet. Pipebranner, som ofte oppstår på vinteren, er en del av statistikken.

– Det har vært mildt vær og det er variabelt hvordan dette spiller inn. Vi har hatt branner, men ingen utpregede julebranner. Disse har hatt en mer naturlig årsak, sier leder for forebyggende avdeling i Kristiansandsregionen brann og redning, Jan Røilid.

En stille desember

Også i Aust-Agder har det vært stille.

– Det har vært en stille desember så langt. Generelt sett har det vært roligere enn forventet, sier brannsjef Svend Svendsen ved Østre Agder brannvesen, til fvn.no.Desember og januar er måneder med særlig mange julebranner. At det er årets kaldeste og mørkeste måneder er en viktig grunn til nettopp det.

– Julebrannene er brannene som eksempelvis starter fordi man glemmer ting på komfyren, velter stearinlys, reiser fra ting, bruker mer åpen ild, sier Røilid.

— Slukk stearinlyset ?

– Hva er rådet til folk i jula?

– Det er viktig å ikke gå ifra åpen ild, slukke stearinlys når man forlater rommet og å ikke sette på store elektriske apparater når man sover. Man skal være til stede og våken, slik at man kan kunne håndtere branntilløp, sier Røilid.

Julebranner. Foto: Tore-André Baardsen

Her er brannvesenets fem tips for å unngå brann:1. Røykvarslere – sjekk at batteriet ikke er tomt og pass på at du har rikelig med røykvarslere. Soverom og oppholdsrom er spesielt viktig at er godt dekket.

2. Skru ut julelysene på juletreet når du forlater huset. Å skru rundt en pære på juletreet eller i julestaken er ikke nok. Trekk ut støpselet før du legger deg eller forlater huset.

3. Ikke bruk juledekorasjoner i brennbart materiale. Mange barn lager juledekorasjoner i barnehagen eller på skolen, men lages dekorasjoner med plass til levende lys så blir det raskt en brannfelle.

4. Vær til stede og våken ved bruk av åpen flamme.

5. Gjennomfør brannøvelser. Tenk at det faktisk kan brenne hos deg.